Belgische Federale Overheid



Meer informatieaanvragen voor het IGVM in 2010

Datum: 03 oktober 2011

In 2010 stelde het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen een sterke toename van het aantal informatieaanvragen (+ 51 %) vast alsook een lichte daling van het aantal klachten via zijn gratis nummer 0800/12 800. In totaal registreerde het Instituut in 2010 130 klachten voor geslachtsdiscriminatie. 40 klachten waren van mannen tegenover 70 klachten van vrouwen. Die cijfers komen uit het activiteitenverslag 2010 van het IGVM.

Volgens het IGVM worden vrouwen vaker gediscrimineerd op het werk (discriminatie bij de aanwerving) en in de domeinen onderwijs en opleiding, terwijl discriminatie van mannen vaker voorkomt in het domein goederen en diensten.

Het activiteitenverslag vestigt de aandacht op discriminaties en ongelijke behandelingen op grond van het geslacht en is opgebouwd rond drie grote assen waaraan het Instituut in 2010 gewerkt heeft:
* Versterking van de strijd tegen discriminaties dankzij de oprichting van een eerstelijnsdienst (via het gratis nummer 0800/12 800 of via het onlineformulier Externe link ) om de vragen om informatie en de klachten beter te kunnen behandelen.
* Bewustmaking via een grote campagne om de aandacht te vestigen op vier discriminaties waarmee het Instituut het vaakst te maken krijgt: zwangerschaps- en moederschapsdiscriminaties, seksisme, geweld en loonkloof.

* Het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, waarop het Instituut zich sterk heeft toegelegd om het Europees gendergelijkheidsbeleid te consolideren en te verbeteren.

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is de federale overheidsinstelling die instaat voor het waarborgen en bevorderen van de gelijkheid van vrouwen en mannen en de bestrijding van elke vorm van discriminatie en ongelijkheid op basis van het geslacht. Het Instituut streeft naar het verankeren van de gelijkheid van vrouwen en mannen als een vanzelfsprekendheid in de samenleving en dit zowel in de mentaliteit als in het handelen.

Raadpleeg het Jaarverslag 2010 van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen Externe link (PDF, 184 p. - 1,66 MB). Zie het origineel