Gemeente Bergen op Zoom


Ombuigingsoperatie leidt tot sluitende begroting 2012-2015

Meer dan een jaar is er hard gewerkt om ombuigings- en bezuinigingsvoorstellen voor te bereiden, uit te werken en te concretiseren om tot een evenwichtige begroting te kunnen komen.

Met het aanbieden van de begroting voor 2012 en de meerjarenbegroting voor 2013-2015 kan worden gesteld dat het college in die missie is geslaagd. Het college biedt de gemeenteraad vandaag een begroting aan die voor al die jaren sluitend is.

In de begroting zijn in eerste instantie de voorstellen verwerkt, zoals deze waren opgenomen in het in juli jongstleden vastgestelde Beleidskader 2012-2015. Met de vaststelling van dit beleidskader zijn door de gemeenteraad reeds bezuinigingsvoorstellen oplopend tot bijna 8 miljoen euro goedgekeurd. De toezeggingen die bij de behandeling van het beleidskader zijn gedaan en financiële consequenties hadden voor de begroting, zijn hier ook in verwerkt.

Bij de aanvang van het proces is uitgegaan van een scheiding tussen wettelijke en autonome taken. Over de gehele linie is gekeken waar versoberingen zouden kunnen worden doorgevoerd en waar getemporiseerd kan worden. Met minder middelen toch vergelijkbare resultaten halen en netwerken en structuren zoveel mogelijk intact laten en zelfs, in de ontwikkeling naar een regie- en netwerkgemeente, beter benutten en uitbreiden. Primair is eerst voorrang gegeven aan doelmatiger en efficiënter werken. In de discussie over wel of niet en hoe, is het motto `Hard met een Hart' steeds in ogenschouw genomen.

Het college van B en W constateert in de inleiding van de begroting dat, door de grondige aanpak en door de intensieve overleggen met de gemeenteraad en stakeholders, er nu een sluitende begroting 2012 kan worden aangeboden. Ook wordt aangegeven dat er een concrete start gemaakt is om het weerstandsvermogen van de gemeente weer te verbeteren.

Naast verdergaande bezuinigingen op personeelskosten, taakstellingen op bijvoorbeeld het programma Vastgoed, besparingen door optimalisering van de diverse processen in de gemeentelijke organisatie en door verdergaande samenwerking met derden wordt voorzien in bezuinigingen die - samen met de ombuigingen van 3,5 miljoen euro per jaar die reeds in 2010 waren gerealiseerd - in 2015 zijn opgelopen tot 15 miljoen euro.

Daarbij moet wel in ogenschouw worden genomen dat niet op voorhand alles duidelijk en bekend is. Er wordt rekening gehouden met een Algemene Uitkering die de komende jaren hoger is dan de aanvankelijke cijfers waarmee gerekend was. Echter, er zijn ook onduidelijkheden en risico's die voortkomen uit het afgesloten Regeer- en Gedoogakkoord. Met name gaat het hier om belangrijke decentralisatieoperaties zoals de overgang van de Jeugdzorg naar gemeenten, de wijziging in de AWBZ waarbij ondersteuning en begeleiding onder de wet Maatschappelijke Opvang worden gebracht. Tot op heden is onduidelijk wat de consequenties voor gemeenten zullen zijn. Hetzelfde geldt voor de voorgestelde veranderingen in de Sociale Zekerheid, zoals de herstructurering van de Wet sociale werkvoorziening en de invoering van de Wet werken naar vermogen. Het college rekent op een goede behandeling van de begroting in de gemeenteraad.