Gemeente Berkelland


College biedt gemeenteraad sluitende begroting 2012 en een sluitende meerjarenbegroting aan

Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad een sluitende begroting voor 2012 en een sluitende meerjarenbegroting aan. Begroting 2012 papiergeld en munten

Wethouder Han Boer van Financiën: "Deze begroting is de tweede in het kader van ons coalitieakkoord `Samen Anders'. Ons streven om naar een kleinere begroting en een andere rol van de overheid te komen krijgt steeds meer vorm. Van de 8,3 miljoen euro die we volgens het coalitieakkoord in 2014 willen ombuigen is in de begroting 2012 al ruim 4 miljoen gerealiseerd."

Een andere rol

"De financiën van Berkelland staan eigenlijk al sinds het ontstaan van de nieuwe gemeente onder druk. Bij ongewijzigd beleid zou de onroerend zaakbelasting met 120 procent stijgen. Daarom willen we als college duidelijke keuzes maken: geen lastenverzwaring en de eigen kracht van de samenleving benuttten. Het gaat ons er om dat inwoners zélf kunnen kiezen waar ze hun geld aan besteden. Wel bieden we als overheid een basisniveau voor diverse voorzieningen en een vangnet zodat iedereen mee kan blijven doen",vervolgt wethouder Boer.

"We willlen als gemeente blijvend investeren in belangrijke zaken voor de gemeenschap, zoals onderwijs, werkgelegenheid en zorg. We investeren daarnaast in zaken waarvan is gebleken dat ze daarna op eigen kracht verder kunnen draaien. Enkele voorbeelden die passen in dat streven zijn de nieuwe kulturhusen in Beltrum en Geesteren met eigen exploitatie en beheer, het omvormen van groen door buurtbewoners, het beheer van sportaccommodaties door verenigingen, de voormalige docenten van de muziekschool die het Segno-collectief hebben opgericht, het aanstellen van combinatiefunctionarissen en de nieuwe opzet van bibliotheek en sociaal cultureel werk."

Een kleinere begroting en een andere rol van de overheid krijgt steeds meer vorm, aldus wethouder Han Boer.

Begroting 2012 wethouder Han Boer

Positief saldo

Op deze manier hoeven de lasten voor de inwoners, afgezien van verhoging met het inflatiepercentage, niet verder omhoog. Door gunstige aanbesteding kan de afvalstoffenheffing zelfs met meer dan 20 procent omlaag. Bovendien is de begroting voor het komend jaar 87.000 euro positief. Dit komt mede omdat we hogere lasten als gevolg van decentralisaties door het Rijk voldoende kunnen opvangen. Ook de meerjarenbegroting 2012 - 2015 sluit steeds met een positief saldo.

Begroting in te zien in de Publiekswinkel en de Servicepunten

De gemeenteraad behandelt op 1 en 3 november de begroting 2012. Vanaf 4 oktober kunt u deze begroting inzien in de Publiekswinkel in Borculo en bij de Servicepunten in Ruurlo, Eibergen en Neede tijdens de openingstijden. Op deze plaatsen kunt u ook een exemplaar bestellen. De kosten zijn 65,80 euro. De begroting is ook te downloaden van de website www.gemeenteberkelland.nl. De programmabegroting 2012 is te vinden onder `Bestuur en beleid', 'Financiële rapporten'.