Nederlandse Vereniging van Journalisten

Principeakkoord Sociaal Plan Wegener Koninklijke Wegener NV en de betrokken vakorganisaties, FNV kiem, CNV Media, De Unie en de NVJ hebben op maandag 26 september 2011 een principeakkoord bereikt over een nieuw Sociaal Plan. De aanleiding om te komen tot een nieuw Sociaal Plan was enerzijds gelegen in het aflopen van het Sociaal Plan Delta / Sluiting drukkerij Nijmegen en anderzijds de uitdrukkelijke wens van Wegener om te komen tot een Sociaal Plan nieuwe stijl waarbij de nadruk zou liggen op "van werk naar werk". Het Sociaal Plan Delta / Sluiting drukkerij Nijmegen had een werkingsduur tot 30 juni 2009. Met de vakorganisaties zijn bij het aflopen van die werkingsduur afspraken gemaakt, en nadien nog eens verlengd, om tot 30 juni 2011 te handelen in de geest van het Sociaal Plan Delta / Sluiting drukkerij Nijmegen. Voorafgaand aan de totstandkoming van een nieuw Sociaal Plan heeft in het tweede halfjaar van 2009 overleg plaatsgevonden over het algehele sociaal beleid van Wegener, waarin de opzet van een nieuw Sociaal Plan zou dienen te passen. Wegener en de vakorganisaties hebben als resultaat daarvan toen gezamenlijk een notitie sociaal beleidskader opgesteld, dat breed is gecommuniceerd en op het intranet WiM van Wegener is geplaatst. De belangrijkste uitgangspunten van deze notitie Sociaal beleidskader zijn: 1. Van werk naar werk 2. Efficiënte inzet van middelen 3. Effectieve inzet van middelen 4. Marktconformiteit 5. Mobiliteitsbevorderend 6. Cultuuromslag 7. Evaluatie en verantwoording Zowel Wegener als de vakorganisaties zijn van mening dat het nu overeengekomen principeakkoord aansluit bij de genoemde uitgangspunten en een goede invulling geeft aan de overtuiging van partijen dat in voorkomende situaties medewerkers vooral gebaat zijn bij `van werk naar werk"-trajecten. Hiertoe zal een extern bureau worden ingeschakeld, met deskundigheid op het gebied van loopbaanbegeleiding en arbeidsmarktbemiddeling De kernelementen van het principeakkoord zijn: - looptijd tot 31-12-2012 - geen overtolligheidsfase bij reorganisaties; wel gestuurd verloop om boventalligheid te voorkomen - toepassing van het afspiegelingsprincipe, tenzij er sprake is van causale boventalligheid - na formele boventalligheidsverklaring één maand oriëntatietermijn waarbinnen betrokkene een arbeidsmarktscan/loopbaanscan doorloopt, alsmede een onafhankelijk financieel advies ontvangt. - bij vastgestelde boventalligheid in aansluiting op de maand van oriëntatie de keuze tussen een budget voor bemiddeling van werk naar werk of een directe vertrekregeling. Beide zijn gebaseerd op een factor van de voor betrokkene geldende "oude" kantonrechtersformule.



-


-


-


-

de regelingen in het sociaal plan zijn zodanig ingericht dat rekening wordt gehouden met verschillende situaties die zich bij boventallig verklaarde medewerkers kunnen voordoen en in de regelingen wordt rekening gehouden met de impact die dat voor betrokkenen heeft. er is een budget voor Van Werk Naar Werk met bijbehorende zoektermijn op basis van factor 0,75 van de "oude" kantonrechtersformule; bij succesvolle bemiddeling naar een externe functie tijdens de zoektermijn wordt 75% van het op dat moment nog resterende budget uitgekeerd. indien aan het einde van de zoektermijn onverhoopt niet succesvol is bemiddeld, wordt het budget van 0,75 opgehoogd met 0,15 tot factor 0,9 van de "oude" kantonrechtersformule, waarna een slotuitkering plaatsvindt op grond van dit verhoogde budget een boventallig verklaarde medewerker kan ook kiezen voor een direct vertrekregeling ter hoogte van 0,65 "oude" kantonrechtersformule afspraken over een remplaçantenregeling en een ouderenregeling afspraken over mogelijkheden tot bijscholing, stages et cetera afspraken over arbeidsvoorwaarden en regelingen bij interne overplaatsingen binnen Wegener als gevolg van reorganisatie.

De komende weken wordt door partijen de laatste hand gelegd aan het formuleren van de teksten van het sociaal plan. In aansluiting hierop worden door de vakorganisaties bijeenkomsten georganiseerd waarbij zij hun achterban hierover zullen informeren en raadplegen. Na afronding van dit traject zal het sociaal plan door alle betrokken partijen ondertekend worden en gepubliceerd op intranet.

Apeldoorn, 3 oktober 2011 De Raad van Bestuur van Koninklijke Wegener NV FNV kiem CNV Dienstenbond, h.o.d.n. CNV Media De Unie De Nederlandse Vereniging van Journalisten