CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Israel zegt Ja tegen Kwartet, Abbas stelt voorwaarden

ma 03-10-2011

Israel heeft zondag het voorstel van het Kwartet aangenomen om de vredesbesprekingen vlot te trekken. De Palestijnen zeggen niet om de tafel te willen gaan zitten als Israel de bouw in de nederzettingen, waartoe zij ook Oost-Jeruzalem rekenen, niet stopt. Israel heeft het plan aangenomen zonder te eisen dat de Palestijnse Autoriteit vooraf Israel als Joodse staat erkent, wat zij eerst als voorwaarde stelde.

Het Kwartet (de VS, EU, VN en Rusland) presenteerde 23 september een plan om beide partijen weer om de tafel te krijgen. Het voorstel is dat de partijen binnen een maand de besprekingen hervatten, dat er binnen drie maanden een uitgebreid plan ligt en dat eind 2012 de besprekingen afgerond zullen zijn.

Een belangrijk aspect van dit voorstel is dat de partijen zonder voorwaarden vooraf, de besprekingen moeten beginnen. De PA eist echter dat Israel stopt met het bouwen in de nederzettingen. Israel heeft nu gezegd bereid te zijn vredesbesprekingen te beginnen, zonder te eisen dat de PA Israel als Joodse staat erkent. Wel zal de eis een onderdeel zijn van de besprekingen.

De Palestijnen houden vast aan hun eis dat Israel eerst moet stoppen met het bouwen in de nederzettingen. In 2010 had Israel echter een 10 maanden durende bouwstop in acht genomen en ook toen wilde de PA niet onderhandelen. Alleen in de laatste drie weken was er contact, om een verlenging van de bouwstop te vragen.

Juist vorige week kondigde Israel aan 1100 huizen te gaan bouwen in Gilo, een voorstad van Jeruzalem die buiten de Groene Lijn ligt. Gilo was nooit een Arabische nederzetting en behoort tot de plaatsen waarover bij eerdere onderhandelingen was overeengekomen dat het bij Israel zal blijven. Ook van de eerdere bouwstop heeft Israel Jeruzalem altijd uitgezonderd.

Israel wil wel onderhandelen over ondermeer het erkennen van Israel als staat voor het Joodse volk door de Palestijnen, parallel met het erkennen van een Palestijnse staat, een oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk en een wederzijdse verklaring dat het conflict is opgelost (en de Palestijnen niet later nog claims kunnen maken op Israelisch grondgebied).