Gemeente Alkmaar


Noorden tevreden met Green Deal

Alkmaar, 3 oktober 2011

Vervolg op energieakkoord Noord-Nederland

Vanmiddag heeft Alkmaar samen met het Noorden een Green Deal ondertekend met de ministeries van EL&I en I&M. Doel van de Green Deal is belemmeringen weg te nemen om de positie van Noord-Nederland als energyport te versterken. Afgesproken is dat het Rijk een aantal grote projecten financieel ondersteunt, zoals de E-cademy en E-college, offshore windenergie en groen gas. Bovendien mag het Noorden op sommige terreinen gaan experimenteren met regelgeving en financieringsmodellen, waardoor duurzame energieproductie in een versnelling kan komen.

6 miljoen voor Groen gas rotonde
Het Noorden wil in 2020 jaarlijks 500 tot 750 miljoen kuub groen gas produceren. De realisatie van 5 tot 8 groen gas hubs zorgt daarbij voor de grootschalige opwerking van biogas uit vergisters tot aardgaskwaliteit. Via de hubs kan het kwalitatief hoogwaardige groen gas geïnjecteerd worden in het aardgasnet.
Om de infrastructuur voor groen gas betaalbaar te houden voor producenten, wil het Rijk de infrastructurele kosten onderbrengen bij netbeheerders. Ook ondersteunt het Rijk een experiment met een alternatief financieringsmodel voor rijden op groen gas en wil zij benutting van restproducten van vergisting, zoals digestaat, voor bijvoorbeeld kunstmest mogelijk maken. Nu moet digestaat volgens de wet nog behandeld worden als afvalstof.
Het Rijk draagt 3 miljoen euro bij aan een project Potato Power van Avebe in Gasselternijveen.
Avebe wil groen gas gaan winnen uit het
aardappelzetmeelproductieproces. Ook is 3 miljoen euro beschikbaar voor groengasproductie bij de Suikerunie. Ook zegt het zijn medewerking toe aan de ontwikkeling van een handelsplatform voor groen gas, waar vraag en aanbod makkelijker bij elkaar komen.

6 miljoen voor E-cademy en E-college
In de Green Deal spreken alle partijen af zich in te zetten voor een stevige positie van de Energy Academy (E-cademy) binnen het hoger en wetenschappelijk onderwijs en het Energy College (E-college) binnen het middelbaar onderwijs in Noord-Nederland. Deze combinatie moet leiden tot gespecialiseerde kennisontwikkeling, meer toponderzoek en innovatie en een arbeidsmarkt die klaar is om de werkgelegenheid in te vullen die ontstaat bij de ontwikkeling van grootschalige duurzame energieproductie.
Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden moeten zo rond de 100 miljoen investeren in het project. Het Rijk heeft toegezegd ruim 6 miljoen beschikbaar te stellen.

Offshore windenergie en Afsluitdijk
Het Rijk zegt meer ruimte toe voor de ontwikkeling van windenergie op zee. MCN Den helder krijgt 1,4 miljoen om een internationaal kenniscentrum Offshore Windenergie te ontwikkelen. Het Rijk wil Tennet als netbeheerder ook voor windenergie een rol geven in de infrastructuur, waardoor de kostprijs van windenergie voor producenten aanzienlijk omlaag kan gaan.

De kracht van Nederland
Veel partijen hebben input geleverd voor de Green Deal Noord-Nederland. Naast de ondersteuning van projecten zijn veel samenwerkingsafspraken gemaakt rondom 5 centrale thema's, onder de noemer "De kracht van Nederland."

- Groene Gasrotonde

- Bio Based Energy

- Elektriciteitsproductie & -Balancering

- Slimme Decentrale Energiesystemen

- Energieonderzoek, -onderwijs en Internationale Samenwerking; De provincies Drenthe, Groningen, Fryslân en Noord-Holland, de gemeenten Assen, Alkmaar, Den Helder, Emmen, Groningen en Leeuwarden, de SER Noord-Nederland en de stichting Energy Valley hebben de deal ondertekend met de beide ministeries.
De ondertekenaars beschouwen de Green Deal als een mooi vervolg op het Energieakkoord met het vorige kabinet Balkenende IV.