Gemeente Enkhuizen

Monumentale treuriep krijgt veteranensnoei

De ruim honderd jaar oude treuriep, die bij de brug in het Snouck van Loosenpark staat, vertoont al enige jaren gebreken die duiden op verval van deze monumentale boom. De boom wordt periodiek gekeurd om te voorkomen dat de hij een gevaar vormt voor zijn omgeving. Bij de reguliere keuring van dit jaar is gebleken dat de boom dusdanig slecht wordt dat deze eigenlijk gekapt dient te worden. Omdat het hier gaat om een zeldzame boom met een monumentale status heeft de gemeente een tweede, onafhankelijk boomtechnisch adviseur gevraagd een nader onderzoek te doen om te kijken welke mogelijkheden er zijn om de boom nog zo lang mogelijk te behouden.

Tweede onderzoek
De boom is uitgebreid technisch onderzocht, waarbij allerlei meetinstrumenten zijn gebruikt om de holtes in de stam te meten, de scheefstand te bepalen en te kijken of er schimmelinfecties zijn. Uit het onderzoek bleek dat de boom nog een redelijke conditie heeft maar ernstig is ingerot. Daardoor ontstaat een verhoogd risico op stambreuk. De adviseur geeft aan dat er direct actie vereist is, hiervoor zijn twee opties mogelijk: of de boom verwijderen of een veteranensnoei toepassen.

Standpunt gemeente Enkhuizen
De gemeente is van mening dat deze zeldzame monumentale boom zolang mogelijk behouden moet blijven en heeft gekozen om een veteranensnoei toe te passen om zo het risico weg te nemen en de boom voor een langere periode te behouden. Bij een veteranensnoei wordt de kroon drastisch gesnoeid om de windvang van de boom weg te nemen. Hierdoor moet de boom een nieuwe kroon gaan vormen. Naast deze ingreep zal ook de groeiplaats van de boom worden verbeterd. Door het onder hoge druk inspuiten van meststoffen en micro-organismen in de grond krijgt de boom weer meer groeiruimte om zijn conditie te verbeteren. De snoeiwerkzaamheden worden binnenkort uitgevoerd.

Treuriep