Gemeente Dongen

Nieuwe prestatieafspraken gemeente en corporaties

Publicatiedatum: 3-10-2011

Zorgen voor voldoende en kwalitatief goede sociale huur- en koopwoningen, maar ook voor voldoende keuze in het type woningen. Dat is onder andere vastgelegd in de Prestatieafspraken 2011-2016 die de gemeente Dongen, Wooncorporatie Vieya en Slagenland Wonen 29 september jl. hebben ondertekend.

De prestatieafspraken geven weer wat de gemeente en beide corporaties de komende jaren van elkaar verwachten. De afspraken zijn gebaseerd op de Woonvisie 2011-2021 en de ondernemingsplannen van de corporaties. Daarin staat hoe de gemeente Dongen en de corporaties vorm willen geven aan het wonen in Dongen. Kwalitatief goed wonen voor alle doelgroepen staat voorop.

Starters
Een van de pijlers is starters meer kansen geven om een woning te kopen. Zo komt er een project in De Beljaart waarbij Vieya 40 efficiënt gebouwde woningen met stichtingskosten
van maximaal 150.000 euro wil realiseren. Daarnaast wordt in De Beljaart ruimte beschikbaar gesteld voor een project waarbij starters zelf kunnen bouwen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

Middeninkomens
Belangrijk onderdeel van de prestatieafspraken is de aandacht voor de middeninkomens.
Deze categorie met een inkomen tussen de 33.600 en de 45.000 euro per jaar vist door Europese en landelijke regelgeving vaak achter het net. Een sociale huurwoning of een koopwoning is vaak niet bereikbaar. Gemeente en corporaties willen voor de groep met een inkomen tot 33.600 euro wat duurdere huurwoningen bouwen met een huur boven de 652 euro per maand. Daarnaast worden er sociale koopwoningen gebouwd van maximaal 185.000 euro. Die woningen zijn vooral bestemd voor inkomensgroepen vanaf 33.600 euro. Het woningbouwprogramma van Dongen voorziet in de bouw van ruim 300 van dergelijke woningen, in De Beljaart en enkele andere locaties.

Energie
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de prestatieafspraken. Afgesproken is dat de energiezuinige woningvoorraad van Vieya met 400 woningen toeneemt en van Slagenland Wonen met 10%. Ook komt er een proefproject met het energiezuinig en toekomstbestendig maken van woningen in Oud-Dongen.

Samenwerking
Om de prestatieafspraken goed uit te kunnen voeren, gaan gemeente en de corporaties nog nauwer samenwerken. De partijen beschouwen elkaar als natuurlijke samenwerkingspartners: bij nieuwbouwontwikkelingen overlegt de gemeente eerst met Vieya en Slagenland Wonen over de mogelijkheden. In ruil daarvoor bouwen de corporaties woningen die energiezuinig zijn en voldoen aan kwaliteitskenmerken, zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen en Woonkeur.

Ondertekening van de prestatieafspraken.

Onder toeziend oog van de raadsleden tekenen directeur Frans Desloover (Vieya), wethouder Joop Velthoven en Ande van Bokhoven (Slagenland Wonen) de prestatieafspraken.

Meer informatie
Document Prestatieafspraken 2011-2016