Project Gemeente Westland

Presentatie ontwerpbegroting 2012-2015
laat de tekst voorlezen met deze voorleesfunctie Presentatie ontwerpbegroting 2012-2015

Publicatiedatum: 03-10-2011

Het college van burgemeester en wethouders ligt op koers met de uitvoering van het collegewerkprogramma. Ingrijpende maatregelen zijn echter noodzakelijk om Westland ook op de lange termijn financieel gezond te houden. Dat blijkt uit de ontwerpbegroting 2012-2015, die vandaag is gepresenteerd aan de gemeenteraad.

De wereldwijde economische crisis raakt ook de gemeente Westland. Er is sprake van een hoog ambitieniveau en forse uitgaven. Om inkomsten en uitgaven in balans te brengen, moet een stap terug worden gedaan. De gemeente blijft vanuit het stevige fundament aan voorzieningen dat er al ligt, werken aan een sterke Greenport, sociale kracht, een aantrekkelijke leefomgeving en eigentijdse dienstverlening, maar binnen deze thema's worden keuzes gemaakt. Hierbij ziet de gemeente een andere rol voor zichzelf weggelegd; die van regisserende overheid die verbindt en faciliteert, maar niet meer niet overal van is. Er wordt een sterk beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Kwetsbare burgers blijft de gemeente ontzien.

Slank en slagvaardig
Op de ambtelijke organisatie wordt de komende jaren stevig bezuinigd. Verdergaande digitalisering, samenwerking en het uitbesteden van taken aan derden moeten leiden tot een slanke, slagvaardige organisatie die minder kost en efficiënter werkt.

Profijtbeginsel
De woonlasten voor de burgers stijgen ook de komende jaren gemiddeld genomen alleen met het inflatiepercentage. Meer nog dan nu het geval is wil het college gaan werken volgens het profijtbeginsel; naarmate burgers of ondernemers meer profijt hebben van overheidsvoorzieningen, gaan zij meer betalen. Kostendekkende tarieven, herinvoering van hondenbelasting en betalen voor het gebruik van de openbare ruimte (bijvoorbeeld door organisatoren van commerciële evenementen) zijn hier voorbeelden van. Ook wil het college de mogelijkheden onderzoeken om betaald parkeren in te voeren. Dit kan een nuttig instrument zijn om de aanhoudende parkeeroverlast in een aantal kernen te verminderen.

Uitstellen of schrappen
Voorstel is om een aantal investeringen uit te stellen of te schrappen. Zo wil het college de Oostelijke Randweg De Lier pas in 2018 aanleggen en wil zij afzien van het plan om een nieuw centraal gelegen zwembad te bouwen. Verder wordt onderzoek gedaan naar een voordeliger bouw- en financieringsconstructie van een nieuw gemeentehuis. Uitgangspunt daarbij is dat de kosten van de nieuwe huisvesting niet hoger zijn dan de huidige lasten.

Versterken financiële positie
Het college neemt ook maatregelen om de financiële positie van de gemeente te versterken. De uitgaven gaan omlaag en het investeringsniveau wordt reëel bijgesteld. Rente over het weerstandsvermogen (de reservepot om tegenvallers te kunnen opvangen) wordt geleidelijk minder gebruikt voor de dagelijkse uitgaven. De maatregelen zijn nodig omdat er waarschijnlijk nog extra bezuinigingen volgen van het Rijk, nu de financieel-economische crisis blijft aanhouden. Ook is onzeker wat de Bestuurlijke Afspraken 2012-2015 van Rijk en VNG voor gemeenten gaan betekenen. Deze afspraken bevatten een omvangrijke decentralisatie van taken van het Rijk richting gemeenten, zoals onderdelen van de Awbz en de Jeugdzorg.

Beleidsaccenten
Om de concurrentiepositie van Greenport Westland in deze economisch zware periode te versterken wil het college de economie stimuleren en ondersteunen bij verduurzaming, kennis en innovatie, gebiedsmarketing en internationalisering. Onverminderd wordt ingezet op een sociaal krachtig Westland, waarbij een sterk beroep wordt gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers. Opgave is ook te zorgen voor voldoende, op de behoefte van Westlanders afgestemde woningen in een aantrekkelijke, veilige omgeving. Zo blijft Westland een prettige plek om te wonen en leven. Daarnaast streeft de gemeente naar tevreden klanten door een meer eigentijdse dienstverlening. Stap voor stap wordt gewerkt aan minder regels en meer service.

Behandeling begroting door de gemeenteraad
Op dinsdag 1 november 2011 vindt er vanaf 19.00 uur een openbare commissievergadering van de gemeenteraad plaats, die in het teken staat van de ontwerpbegroting 2012-2015. Na de voorbereiding in de commissie, zal de gemeenteraad de begroting na het raadsdebat vaststellen in zijn openbare vergadering van donderdag 10 november 2011. Deze 'Begrotingsraad' begint om 14.00 uur. Beide vergaderingen vinden plaats in de raadzaal in het gemeentekantoor in 's-Gravenzande (Van Geeststraat 1) en iedereen kan deze bijwonen. In zowel de commissievergadering als in de raadsvergadering is het mogelijk om als burger in te spreken over de begroting. Voor het aanmelden als inspreker of voor meer informatie kan men contact opnemen met de raadsgriffie, tel: 0174 - 673 046 of email:
griffie@gemeentewestland.nl. De agenda's van de commissie- en raadsvergadering staan ongeveer 10 dagen voorafgaand aan de vergadering op www.gemeentewestland.nl op de pagina van de gemeenteraad.