Wetterskip Fryslan versterkt Johan Frisosluis Stavoren

Persbericht van Wetterskip Fryslan

Wetterskip Fryslan is gestart met het versterken van de Johan Frisosluis in Stavoren. De aanpak van de waterkering is nodig omdat de sluis niet voldoet aan de strenge veiligheidsnormen. Het werk bestaat onder andere uit het vervangen van de binnendeuren, het versterken van de sluishoofden en het aanbrengen van een aanvaarbeveiliging. Als de werkzaamheden aan de sluis dit jaar zijn afgerond, is het laaggelegen achterland weer voldoende beschermd tegen overstromingen.

De Johan Frisosluis vormt de verbinding tussen het IJsselmeer en het Johan Frisokanaal en maakt onderdeel uit van de primaire waterkering langs de IJsselmeerkust. Bij de zesjaarlijkse veiligheidstoets scoorde de sluis een onvoldoende op een aantal punten. Die worden nu aangepakt. Zo vervangt Wetterskip Fryslan de houten binnendeuren door stalen deuren. Ook worden de sluishoofden versterkt door het ondergronds aanbrengen van steunberen (betonplaten). Daarnaast zijn de vleugelwanden aan de IJsselmeerzijde versterkt door het aanbrengen van een extra verankering.

Een andere maatregel is het aanbrengen van breuksteen op de waterbodem direct achter de sluis om te voorkomen dat grond wegspoelt. Verder past het waterschap het signaleringssysteem aan om het aanvaarrisico te beperken. In 2006 zijn de buitendeuren van de sluis al vervangen. Vanwege het vervangen van de binnensluisdeuren is de sluis gestremd van maandag 3 oktober tot en met vrijdag 14 oktober 2011. Het verbeterproject van Wetterskip Fryslan staat los van uitbreidingsplannen van de sluis door de provincie Fryslan.

Hoogwaterbeschermingsprogramma
Het werk aan de Johan Frisosluis maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) Fryslan. Het Rijk financiert de projecten uit dit programma. In het HWBP Fryslan zijn onder meer twaalf dijkverbeteringsprojecten opgenomen. Ook delen van de IJsselmeerdijk die niet voldoen aan de huidige wettelijke veiligheidseisen worden verbeterd. Verder pakt Wetterskip Fryslan op verschillende plaatsen havendammen en sluizen aan.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.wetterskipfryslan.nl
Bijlage:
* pb_11_54 wetterskip frysln versterkt frisosluis stavorenpdf




Razende Robot Reporter