Gemeente Eemnes

03-10-2011
Het college van B&W heeft de begroting 2012 en meerjarenbegroting aangeboden aan de gemeenteraad. De begroting laat zien dat Eemnes een goede financiële positie heeft. De gemeentelijke belastingen zijn voor de 2e keer op rij verlaagd. Er zijn voorlopig geen grote bezuinigingen nodig de komende jaren. De begroting laat tot en met 2014 een klein overschot zien. De lokale lasten bestaande uit OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing dalen in 2012. De OZB-opbrengst stijgt jaarlijks met het inflatiepercentage, maar daar staat tegenover dat het tarief voor afvalstoffenheffing de komende jaren fors lager is. In de begroting doet het college een voorstel voor de gemeentelijke belastingtarieven. De raad stelt deze in december 2011 definitief vast.

In 2012 ligt de focus van de gemeente op digitale dienstverlening, duurzaamheid, verkeer, openbaar groen en speelplaatsen. Het Dorpshart wordt in 2012 opgeleverd en de uitgifte van grond voor het bedrijventerrein in de Zuidpolder staat ook voor komend jaar gepland. In 2011 is het aantal digitale producten en diensten uitgebreid. In 2012 wordt die lijn voortgezet. De BEL Combinatie start met het oprichten van een klantcontactcentrum (KCC), het centrale loket voor (digitale) dienstverlening aan burgers.

De gemeenteraad wil dat Eemnes een schone en duurzame gemeente wordt. Bij nieuwbouw moeten de nieuwe woningen 100% duurzaam zijn. En er wordt geïnvesteerd in het inkopen en opwekken van groene energie, bijvoorbeeld door mestvergisting. Ook verstrekt de gemeente goedkope leningen aan mensen die maatregelen willen nemen om hun bestaande huis energiezuiniger te maken.

Extra taken Rijksoverheid
De Rijksoverheid zal de komende jaren een aantal taken overhevelen naar de gemeente. Het betreft de decentralisatie van de AWBZ, Jeugdzorg en de Regeling Onderkant Arbeidsmarkt. De financiële gevolgen hiervan kunnen aanzienlijk zijn voor de gemeente. De gemeente Eemnes bekijkt welke maatregelen genomen moeten worden om deze gevolgen vanaf 2014 op te kunnen vangen.

Raadsbehandeling
De gemeenteraad behandelt de begroting in zijn vergadering van maandag 31 oktober aanstaande. Deze vergadering is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Aanvang 17.00 uur, raadszaal gemeentehuis aan de Zuidersingel 1. De agenda stukken die behandeld worden tijdens de vergadering zijn te vinden op de website van de gemeente.