Politiebond ACP

De ACP op bezoek bij de spoorwegpolitie

Ongeveer 100.000 bezoekers wandelen dagelijks langs het ijzeren hek naast de achteringang van Rotterdam CS. Achter het hek ligt het bureau van de spoorwegpolitie. De ACP was op woensdag 28 september, op uitnodiging van de Landelijke Raad KLPD, te gast bij deze groep specialisten. ACP-bestuurder Emile van Velsen, regiobeheerder Wout Jongman en ondergetekende spraken met de collega's daar onder meer over arbeidsvoorwaarden en de verschillende aspecten van het politievak.

Randy van Tienen was één van de organisatoren van het werkbezoek aan de spoorwegpolitie. Hij omschreef zichzelf tijdens het bezoek als iemand die, als hij de keuze heeft om aan de zijlijn te blijven staan of in actie te komen, liever diegene is die een stapje harder zet voor het algemeen belang. In feite omschrijft hij daarmee elke politieman of -vrouw, maar de ACP is altijd dankbaar als iemand ook dat stapje harder wil zetten voor de bond. In het geval van Randy betekende dit dat hij het bezoek van de ACP goed had voorbereid.

Verbinding

Samen met zijn collega's is Randy verantwoordelijk voor de veiligheid op het station en rond het spoor. Het spoor is een wereld, waarin veel partijen met grote belangen werken en waar een eigen taal wordt gesproken. Verbinding met partners die allemaal een bijdrage leveren aan of belang hebben bij de veiligheid in het station of rondom het spoor is belangrijk om het werk goed te kunnen doen.

Vakbondswerk

Uiteraard heeft de ACP met collega's, gezien de actuele ontwikkelingen, gesproken over arbeidsvoorwaarden en de komende CAO-onderhandelingen. Daarnaast werd uitgebreid stilgestaan bij leiderschap, ouderenbeleid en capaciteit. De ACP kan zich voorstellen dat het vakbondswerk door mensen gezien kan worden als elitair en iets wat op een afstand gebeurt. Dat verandert wanneer collega's op de werkvloer problemen herkennen waar landelijk een oplossing voor wordt gezocht of waar de ACP zich hard voor maakt. Denk bijvoorbeeld aan de ICT-problemen binnen de politiesector. Dat is een collectief probleem waar individuele collega's door worden getroffen. Het wordt een probleem van Randy en zijn collega's, die om een printje te kunnen maken op locatie, eerst moeten bellen naar Rotterdam met de vraag of ze het document dat daar van de printer rolt, even kunnen faxen. Dat collega's door dergelijke situaties, zoals bij de spoorwegpolitie, in hun werk worden gehinderd, is voor de ACP onaanvaardbaar.

---

03/10/11 17:04

---