Oranjefonds


Project van de week: Stichting Partoer CMO Fryslan, Leeuwarden

Mensen die langdurig ziek zijn, steunen vaak op de hulp van een familielid of vriend(in). Dit heet mantelzorg. Maar wie zorgt er voor de mantelzorger als die het eens moeilijk heeft? Stichting Partoer introduceert een telefonische hulplijn voor mantelzorgers in Friesland. Daar kunnen zij terecht voor een luisterend oor en praktisch advies. Het Oranje Fonds draagt in 2011 EUR 10.000,= bij aan deze Mantelzorglijn.

Stichting Partoer heeft al jaren goede ervaring met een telefoonlijn voor mensen in nood. Vrijwilligers bieden 24 uur per dag een luisterend oor. Vaak blijkt dat mensen pas bellen als de nood heel hoog is. Ook voor mantelzorgers geldt dat zij niet snel aan de bel trekken als zij de zorg niet meer aankunnen. Een telefonische hulplijn die speciaal voor deze groep mensen is, moet de drempel om te bellen verlagen.

Naast een luisterend oor geven de vrijwilligers van deze mantelzorglijn vooral praktische tips. Zo zullen ze samen met de mantelzorger samen naar het netwerk van de zorgbehoevende kijken om na te gaan of er meer mensen ingeschakeld kunnen worden. Ook kennen ze alle ondersteuningsregelingen die er voor mantelzorgers zijn.

Men begint in Friesland. Bij succes kan de formule overgedragen worden naar vergelijkbare instellingen in andere provincies.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week
>