Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Vanackere moet buitenlands beleid afstemmen met deelstaten

Vanackere moet buitenlands beleid afstemmen met deelstaten

klok 03 oktober 2011

Uit het antwoord van Vlaams minister van Buitenlands Beleid Kris Peeters (CD&V) op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) blijkt dat de Interministeriële Conferentie Buitenlands Beleid al bijna 2 jaar niet meer bij elkaar gekomen is. De N-VA roept de federale minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) op om te stoppen met zijn eigengereide optreden en die ICBB opnieuw op geregelde basis bij elkaar te roepen. De deelstaten moeten immers volwaardig betrokken worden bij zijn buitenlands beleid.

Marc Hendrickx reageert verbijsterd op dit nieuws: "Als die ICBB al 2 jaar niet meer is samengekomen, wil dat zeggen dat dat ook niet gebeurd is tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Toch ongelooflijk dat minister Vanackere al die tijd heeft nagelaten om de deelstaten te betrekken bij zijn buitenlands beleid?"

Marc Hendrickx roept Kris Peeters op om zich assertiever op te stellen tegenover zijn federale collega en er bij hem op aan te dringen om die ICBB zo snel mogelijk opnieuw bij elkaar te roepen. De ICBB is immers nog steeds de beste plaats voor de Vlaamse regering om te wegen op het buitenlands beleid. De Vlaamse bevoegdheden ter zake zijn helaas nog steeds beperkt. Voor een belangrijk deel van de internationale besluitvorming (die ook Vlaanderen treft), zijn we dus op de ICBB aangewezen om de stem van Vlaanderen te laten horen.

Kris Peeters verwijst in zijn antwoord op de vraag van Marc Hendrickx naar de argumentatie van Steven Vanackere, die beweert dat hij de ICBB niet bij elkaar kan roepen onder het regime van lopende zaken. Karl Vanlouwe: "Dat argument houdt geen steek, want in andere beleidsdomeinen komen de interministeriële conferenties wel bij elkaar. Bovendien sluit Vanackere intussen allerlei internationale verdragen - iets waar de N-VA begrip voor wil opbrengen, want de wereld staat uiteraard niet stil omdat België nog geen volwaardige regering heeft - maar als je verdragen (zoals de toetreding van Servië tot de EU, toch geen detail) kunt sluiten in lopende zaken, kun je toch zeker ook overleg plegen met de bevoegde ministers van de deelstaten? Zulk overleg zou juist in lopende zaken meer dan ooit moeten gebeuren. Dit eigengereide optreden van Vanackere moet stoppen!" Bijlage: application/pdf icon vraag_marc_hendrickx.pdf application/pdf icon antwoord_op_vraag_marc_hendrickx.pdf Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Jeroen Overmeer, partijwoordvoerder E-post: jeroen.overmeer@n-va.be