Raad van State


maandag 3 oktober 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Heemskerk van het bestemmingsplan 'Heemskerkerduin en Noorddorp 2009'. Het gebied waarop het plan betrekking heeft wordt in het noorden begrensd door de gemeente Castricum. Ten westen ligt duingebied en ten oosten ligt bebouwing. De zuidelijke grens van het gebied wordt gevormd door de gemeente Beverwijk en het industrieterrein van Corus. De gemeenteraad wil de agrarische functie van het gebied behouden, enkele agrarische nevenfuncties stimuleren en de woningbouwmogelijkheden verruimen. Tegen het plan komen een aantal inwoners van Heemskerk, LTO Noord, de Stichting Duinbehoud en enkele bedrijven in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zo zijn er bezwaren tegen de uitbreiding van het aantal bezoekers en kampeermiddelen op het natuurkampeerterrein 'De Berenweide'. Ook is de stichting het niet eens met de mogelijkheid om het kampeerterrein te bebouwen. LTO Noord en een aantal inwoners verzetten zich tegen het feit dat voor normale graafwerkzaamheden voortaan een zogenoemde aanlegvergunning nodig is. Volgens de gemeente is dit nodig ter bescherming van de archeologische waarden, maar LTO Noord vindt dat de gemeenteraad hierbij te ver gaat. (zaaknummer 201000412/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Reusel-de Mierden van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2009'. Volgens de gemeenteraad is het bestemmingsplan voor het buitengebied verouderd en moet dat worden geactualiseerd. De gemeente streeft ernaar om het agrarische, landelijke karakter van het gebied te behouden. Tegen het plan komt een groot aantal inwoners uit Lage Mierde, Hooge Mierde en Reusel in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben vooral bezwaar tegen de bestemming voor hun percelen omdat die te weinig uitbreidingsmogelijkheden biedt. Ook wordt aangevoerd dat de bouwvlakken te klein zijn. De Stichting Megastallen Nee komt ook tegen het plan in beroep. Zij verzet zich tegen diverse onderdelen van het plan. Zo is de mogelijkheid voor uitbreiding van intensieve veehouderijen met 20% in verband met dierenwelzijn haar een doorn in het oog. Ook is de stichting het niet eens met de uitbreidingsmogelijkheid van 15% voor intensieve veehouderijen. Verder vindt de stichting dat het niet noodzakelijk is de maximaal toegestane hoogte van agrarische gebouwen van zeven naar dertien meter te verhogen. Vanwege de hoeveelheid bezwaarmakers wordt de behandeling van de zaak voortgezet op dinsdag 4 oktober. Zie ook de zaken met zaaknummers 200908192/1 en 200909903/1 die de Raad van State eveneens op 4 oktober behandelt. Die zaken gaan over een wijziging van het bestemmingsplan 'Buitengebied 1998' en de zogenoemde reactieve aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft gegeven voor het bestemmingsplan 'Buitengebied 2009'. (zaaknummer 201005321/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zwolle heeft verleend voor drie geluidsschermen langs de A28 Zwolle-Meppel op de IJsselbrug. Een aantal inwoners van Zwolle heeft bezwaar tegen de bouw van twee geluidsschermen omdat de constructie van de schermen niet veilig genoeg zou zijn. Met name de bevestiging van de schermen op de brug zou niet deugen. Daarom komen zij tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201105321/1)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard heeft verleend aan radiomodelvliegvereniging Nimbus uit Haalderen. De vergunning maakt het mogelijk om met modelvliegtuigen en -helikopters te vliegen bij het Kattenlegerse Pad in Bemmel. Het terrein is ongeveer 24 hectare groot en bestaat uit grasland. Er mag elke dag gevolgen worden van zeven uur 's ochtends tot elf uur 's avonds. Twee inwoners van Bemmel zijn het hier niet mee eens. Zij vinden de openingstijden te ruim. Ook vrezen zij geluidsoverlast en vinden zij dat het gemeentebestuur strengere geluidsvoorschriften in de vergunning had moeten opnemen. Ten slotte zou er met de modelvliegtuigen te dicht bij hun woningen mogen worden gevlogen. (zaaknummer 201009138/1)

12.15 uur

Zitting over de vergunning die de minister van I&M heeft verleend aan Intervet International B.V. uit Boxmeer. De vergunning maakt het mogelijk om in het kader van een veterinair onderzoek veulens een genetisch gemodificeerde bacterie toe te dienen. De vaccinatie moet voorkomen dat de veulens ziek worden van de R equi infectie. Een inwoonster uit Lelystad is het niet eens met de vergunning. Volgens haar zijn de gevolgen van deze proeven voor mens en milieu met genetische gemodificeerde organismen op de lange duur onbekend. Daarom had de minister de vergunning niet mogen verlenen, aldus de vrouw. (zaaknummer 201011273/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.