Rijksoverheid

Autoriteit Markt en Consument nieuwe toezichthouder

Nieuwsbericht | 03-10-2011

Autoriteit Consument en Markt (ACM) wordt de naam van de nieuwe toezichthouder die ontstaat uit de samenvoeging van de Consumentenautoriteit, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Dat blijkt uit een voorstel voor de instellingswet die de samenvoeging tot een toezichthouder mogelijk maakt, waarmee het kabinet vrijdag op voorstel van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft ingestemd.

'Er is gekozen voor deze naam omdat het helder en duidelijk maakt waar de nieuwe toezichthouder voor staat: markten laten werken om de belangen van consumenten te waarborgen', aldus Verhagen. Tot de samenvoeging is besloten om effectiviteit op het toezicht te vergroten en beter gebruik te kunnen maken van de beschikbare kennis en kunde op het gebied van markttoezicht.

Instellingswet en materiële wet

De samenvoeging tot een toezichthouder verloopt via 2 wetstrajecten. Ten eerste de instellingswet waarin onder andere de onafhankelijkheid van de ACM wordt vastgelegd. Deze is vrijdag door de Ministerraad aangenomen en voor advies naar de Raad van State gestuurd. Het streven is het wetsvoorstel begin 2012 naar de Tweede Kamer te sturen zodat de ACM 1 januari 2013 van start kan gaan.

Ten tweede een materiële wet waarin de vereenvoudiging en stroomlijning van procedures en bevoegdheden zullen worden geregeld. Bij het opstellen hiervan wordt onder meer goed gekeken naar het waarborgen van consumentenbescherming en gedragstoezicht. Er wordt gestreefd dit wetsvoorstel in de loop van 2012 naar de Tweede Kamer te sturen.

Documenten en publicaties

Autoriteit Consument en Markt

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie informeert de Tweede Kamer over de samenvoeging van de Nederlandse ...

Kamerstuk | 03-10-2011