Belgische beroepsvereniging van veiligheidscoördinatoren - VCCS

03/10/2011 09:56

Nationale Vereniging van Veiligheidscoördinaten vzw

VCCS wordt erkend als Belgische beroepsvereniging van veiligheidscoördinatoren door Minister van Economie, mevrouw Laruelle.

De Minister van Economie, Mevrouw Laruelle, heeft de aanvraag van VC-CS, de Belgische vereniging van veiligheidscoördinatoren, om als beroepsvereniging erkend te worden, goedgekeurd.

Net voor aanvang van het bouwverlof werd door de Algemene Vergadering van onze vzw VCCS besloten om haar huidig statuut van vzw naar een erkende beroepsvereniging volgens de aloude Wet van 31 maart 1898 op de beroepsverenigingen om te vormen. De erkenning wordt door de Minister van Economie verleend. Met groot genoegen mogen we mededelen dat de minister ons dit statuut heeft toegekend.

Deze wet van einde 19de eeuw was bedoeld om beroepsverenigingen maar ook syndicaten een statuut toe te eigenen. De syndicaten bleven zich echter steeds onafhankelijk van de overheid opstellen. Door het groeiend verenigingsleven zag men de noodzaak om een gelijkaardig statuut ook aan niet beroepsmatige verengingen te gunnen. Hiervoor werd op datum van 27 juni 1921 de alom bekende Wet op de vzw's uitgevaardigd. De initiële wet raakte in vergetelheid tot voor kort de beroepsvereniging van apothekers, geneesheren, verzekeringsmakelaars en dus ook de veiligheidscoördinatoren hiernaar teruggrepen.

Meer uitleg over de Wet op de beroepsverenigingen vindt men terug op de website van het Ministerie van Economie met volgende link:

http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/leven_onderneming/beroepsverenigingen .

De statuten van onze beroepsverenging zijn in te kijken op volgende link: http://www.vccs.be/new/nl/vccs1/statuts-nl.php .

De erkenning van VC-CS in de hoedanigheid van de Belgische beroepsvereniging van veiligheidscoördinatoren, is eveneens de erkenning van de beoefening van de veiligheidscoördinatie op Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen als volwaardig beroep. Dit is een resolute stap naar de professionalisering van het beroep. Wij durven nu verder denken naar regulering van het beroep zelf. De certificatie zal op de lippen van velen liggen. Hoe dan ook moeten wij naar een algemeen kwalitatieve dienstprestatie van veiligheidscoördinatie streven. Wij zijn overtuigd dat via onze erkenning als beroepsverenging, zij hier vaart achter kan zetten.

De Raad van Bestuur heeft nu tot taak de overgang van vzw naar de erkende beroepsvereniging verder te begeleiden. Het verdwijnen van het statuut van vzw houdt niet in dat men zich aan minder regels zal moeten houden, wel in tegendeel. Zelfde structuren en verplichtingen blijven behouden. Bovendien moet men jaarlijks verantwoording bij de Minister van Economie afleggen.

Alle verworven rechten, bestaande vermogensbestanddelen en ook plichten van de vzw worden ook eenvoudigweg overgeheveld. Onze formele of informele vertegenwoordigingen bij ondermeer ISHCCO, BESWIC, Raadgevend Commissie bij de Hoge Raad Welzijn op het Werk, Koninklijk Instituut der Eliten, Sectorcommissie 15 bij de Hoge Raad van het Ministerie van Economie, NAVB, Unizo en UCM blijven identiek. Wij zullen al onze partners in het landschap van het Welzijn op Werk en in het bijzonder onze partners op het vlak van veiligheidscoördinatie over deze belangrijke stap voor VCCS informeren.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel