Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 3 oktober 2011

KB geeft mogelijkheid oude drukken met voorrang te laten scannen

Onderzoekers gebruiken graag goede scans van oude drukken uit de KB-collectie. ProQuest maakt zulke scans voor de website Early European Books. Het is tot 1 november 2011 mogelijk om oude drukken met voorrang te laten scannen. Kijk voor meer informatie op de KB-website.

Samenwerking KB-ProQuest
Begin dit jaar kondigde de KB samenwerking met de Britse firma ProQuest aan. ProQuest gaat de oude gedrukte werken (tot 1700) van de KB scannen en stelt de scans aan iedereen in Nederland beschikbaar via Early European Books. Sinds augustus zijn daar de haarscherpe afbeeldingen van de eerste 1500 KB-boeken te vinden.

Scanvolgorde
Het project gaat nog een aantal jaren duren en zal een ware schat aan materiaal voor verschillende onderzoeksdisciplines opleveren. De volgorde waarin de oude drukken onder de scanner komen ligt al vast, dat gebeurt namelijk op de meest efficiënte manier 'van A tot Z'. Dat kan betekenen dat een oude druk waarmee iemand wil werken nog lang niet aan de beurt is. De KB geeft daarom onderzoekers de mogelijkheid hun voorkeur aan te geven.

Spelregels
Men kan maximaal 3 titels t/m 1700 uit de KB-collectie via een formulier op de KB-website opgeven. Dit mogen alleen titels zijn die in Nederland gedrukt zijn, of buitenlandse drukken die in het Nederlands gesteld zijn. De signaturen van de boeken zijn op te zoeken via de KB-catalogus. De boeken zijn dan in het eerste kwartaal van 2012 beschikbaar via Early European Books.

KB, nationale bibliotheek van Nederland
De KB (Koninklijke Bibliotheek) is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als missie om mensen en informatie samen te brengen. De komende jaren spant de KB zich in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften te digitaliseren.

-----------------------------------------



Ingezonden persbericht