Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 3 oktober 2011

Kamervragen van de leden Kuiken en Recourt (beiden PvdA) over het anoniem aangifte doen door zorgverleners tegen geweldplegers

aan de ministers van Veiligheid en Justitie, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport


* Kent u het bericht 'Verhuftering stoppen door normeren, handhaven en straffen' http://www.veiligezorg.nl/fileadmin/veiligezorg/data/actueel/Veiligezorg_symposium_2011.pdf en het artikel 'Maak aangifte vaker anoniem' De Telegraaf, 3 oktober 2011


* Wat is uw mening over de mogelijkheid om niet de naam, maar alleen het personeelsnummer in een verklaring op te nemen die gebruikt wordt bij een aangifte van geweld tegen zorgverleners, mede in het licht van de uitspraak van minister Donner dat 'anonieme aangifte' mogelijk is?


* Bent u het met ons eens dat de mogelijkheid om anoniem aangifte te kunnen doen een belangrijke bijdrage kan leveren aan de veiligheid van zorgverleners?


* Kan met het doen van aangifte aan de hand van verklaringen op personeelsnummer de anonimiteit van de getuige of slachtoffer gedurende het hele traject van opsporing, vervolging en proces worden gewaarborgd? Zo nee, op welke wijze niet?


* Is het waar dat de bovenstaande mogelijkheid om nog niet bij alle arrondissementsparketten in Nederland mogelijk is? Zo ja, bij hoeveel parketten is het al wel mogelijk? Bent u het met ons eens dat de mogelijkheid door alle arrondissementsparketten geboden moet worden?


* Bent u het met ons eens dat het convenant waarin tussen ziekenhuizen, de politie en het OM is afgesproken dat de directeur van het ziekenhuis aangifte doet en dat verklaringen van slachtoffers en getuigen onder personeelsnummer worden gedaan landelijk moet uitgerold? Zo ja, op welke wijze gaat u er op toezien dat het doen van anonieme aangifte op personeelsnummer landelijk mogelijk wordt? En zo ja, op welke termijn moet wordt dit mogelijk? Zo nee, waarom niet?


* Is het opleggen van een training aan veelplegers van geweld tegen zorgverleners, net zoals een training voor frequente verkeersovertreders, nu al mogelijk als onderdeel van de straf? Zo ja, op grond van welke wet- of regelgeving en gebeurt dit ook al daadwerkelijk? Zo nee, bent u bereid deze trainingen mogelijk te maken?