Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 oktober 2011

Kamervragen van de leden Albayrak en Marcouch (beiden PvdA) over het bericht dat de Servische regering zwicht voor homofoben.

de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken


1. Kent u het bericht "'Regering Servië zwicht voor homofoben'"? (ANP, 1 oktober 2011)


2. Is er sprake van een verslechterde situatie in Servië ten opzichte van vorig jaar toen de Servische Gay Pride nog wel doorgang heeft gevonden?


3. Is er in Servië mogelijke sprake van achteruitgang van de publieke houding op het gebied van rechten voor seksuele minderheden? Bent u bekend met de achterliggende oorzaak van de negatieve houding?


4. Is het organiserende comité nog altijd tevreden over de mate van samenwerking die het ontvangt van de direct betrokken autoriteiten bij het organiseren van de Gay Pride?


5. Op welke wijze gaat u er bij uw Servische collega op aandringen dat de rechten van seksuele minderheden beschermd worden?


6. Heeft u contact gehad met de door Servië in 2010 aangestelde een antidiscriminatie commissaris, die onder andere belast is met de volledige implementatie van de antidiscriminatiewetwetgeving, het verlenen van rechtshulp aan de slachtoffers en het beoordelen van wetgeving op mogelijk discriminerende werking, over de situatie in Servië?


7. Welke stappen gaat u ondernemen om het implementatieproces in Servië van de antidiscriminatiewetwetgeving, het verlenen van rechtshulp aan de slachtoffers en het beoordelen van wetgeving op mogelijk discriminerende werking te ondersteunen?