Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, 3 oktober 2011

Koepelovereenkomst is geen echte Deal

De overkoepelende Green Deal die het ministerie EL&I heeft gesloten met werkgeversorganisaties en milieubeweging is een gemiste kans. Dat zegt het duurzaam ondernemersplatform De Groene Zaak. Volgens De Groene Zaak ontbreken in deze koepelovereenkomst structurele maatregelen die hard nodig zijn voor de transitie naar een duurzame economie. Het platform heeft inmiddels aangegeven de betreffende Green Deal dan ook niet mee te tekenen.

Het platform vertegenwoordigt meer dan 100 grote, middelgrote en kleine koplopers in duurzaam ondernemen en voert een krachtige lobby voor verduurzaming van de Nederlandse economie. Nu echter blijkt dat de overkoepelende Green Deal feitelijk nauwelijks concrete maatregelen bevat en vooral lijkt in te steken op inspanningen die door het bedrijfsleven moeten worden gepleegd, vindt

De Groene Zaak het niet opportuun zich te verbinden aan deze koepelovereenkomst.

Volgens Martin van Rijn, voorzitter van De Groene Zaak, zijn de aangesloten partners stuk voor stuk voorstander van het sluiten van Green Deals. "Het concept als zodanig past helemaal in onze filosofie: het bedrijfsleven initieert, de overheid faciliteert die initiatieven zo goed mogelijk door wet- en regelgeving aan te passen en andere belemmeringen weg te nemen. Deze overkoepelende Green Deal is echter geen echte 'deal' omdat onduidelijk is onder welke voorwaarden de overheid instapt."

Concrete voorstellen ingebracht
De Green Deals die het ministerie inmiddels voor uitvoering heeft geselecteerd zijn volgens De Groene Zaak vooral gericht op operationele uitvoeringsaspecten en procesmatige verbeteringen. Ook De Groene Zaak sloot een dergelijke deal op het gebied van duurzame energie. "Daarin staan vooral quick wins die relatief gemakkelijk en zonder veel budgettaire ruimte kunnen worden gerealiseerd," aldus directeur Marga Hoek. "Nuttig en nodig, maar voor werkelijke versnelling en opschaling van economische verduurzaming zijn structurele maatregelen nodig. Wij hebben daarom meermaals concrete voorstellen ingebracht om de overkoepelende Green Deal een echt duurzaam financieel-economisch fundament te geven. Die zijn echter niet overgenomen."

Hoek: "Zodra het kabinet bereid is daadwerkelijk groen als norm te hanteren en vanuit die visie te bezien hoe ander beleid te realiseren zou zijn, zijn wij de eersten die actief willen bijdragen om - via een Green Deal of anderszins - te komen tot afspraken."




Ingezonden persbericht