Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Het Drents-Friese Wold op z'n kop

In de zomer van 2012 zullen kunstenaars de bezoekers van het Drents-Friese Wold een ongekende beleving van de natuur geven. Na een landurige selectie koos een zeven-koppige jury, uit een groot aantal gegadigden, 15 kunstwerken. In de zomer van 2012 zullen deze monumentale werken de bezoekers van het Drents-Friese Wold een andere kijk op de natuur geven. Maar niet alleen monumentale kunst zal een grote rol krijgen. Tal van andere disciplines zullen voor de 'Mythe van de Natuur' aan het werk gaan.

In 'Herberg het Volle leven' te Appelscha werd vorige week vijftien ontwerpen gepresenteerd. Zij gaan komende zomer de 'Mythe van de Natuur' in het Drents-Friese Wold zichtbaar maken. De feestelijke gebeurtenis werd door projectleider Anna Kramer, een historisch feit voor de gehele regio genoemd. Vanuit het thema 'Mythe van de Natuur' gaan de kunstenaars uit de noordelijke provincies in de zomer van 2012 monumentale beelden en installaties In het Drents-Friese Wold plaatsen. Dit doen zij om de betekenis van de natuur extra onder de aandacht te brengen.

De uitverkoren vijftien ruimtelijk beeldend kunstenaars die in 't Wold hun creaties gaan plaatsen zijn: Saskia Boelsums & Peter Veen uit Nieuw Schoonebeek, Adri de Fluiter uit Sleen, Marieke Geerlings uit Stieltjeskanaal, Anneke & Yoke Hagen uit respectievelijk Donkerbroek en Drachten, Sigrid Hamelink uit Nijeholtwolde, Loes Heebink uit Nijeveen, Corine Hörmann uit Haren, Marga Houtman uit Warns, Marian Hulshof uit Hurdegaryp, Betty van der Kamp uit Gorredijk, Anja Knoopers uit Groningen, Henk de Lange uit Gytsjerk, Anja Nutters uit Haren, Jacomijn Schellevis uit Zwolle en Gea Schmidt uit Groningen.

Er is nog meer te zien

Een belangrijk aspect hierbij vormt het sparrenplan waarbij kinderen en bezoekers op verschillende wijzen door de beeldend kunstenaars bij het project worden betrokken. Tijdens deze kunstmanifestatie 'Mythe van de Natuur' laten ook kunstenaars uit andere disciplines het publiek ervaren en zien welke mythen er bestaan in het hedendaagse landschap. Schilderkunst, grafiek, landschapstheater, musici, filmmakers, schrijvers, verhalenvertellers en geluidkunstenaars brengen op locatie het verhaal voor het mythische voetlicht. Dat het Drents-Friese Wold in 2012 op z'n kop staat leidt geen twijfel. Ondernemers uit alle omringende gemeenten en ook de provincie Friesland ondersteunen dit initiatief.

Ook slecht-weer accommodaties

De 'Mythe van de Natuur' is ook in slecht-weer accommodaties te zien. Op veel locaties rond het Drents-Friese Wold zullen in de zomer van 2012 exposities gehouden worden. Plastieken, schilderijen, grafiek en foto's zullen het thema 'Mythe van de Natuur' onderstrepen.

Het Gemeentehuis van Westenveld, Toeristisch Informatiepunt te Diever, Camping de Reeënwissel, CBK Drenthe locatie VD Veen, Kunstcafé Oosterwolde, Gemeentehuis Beilen, Herberg het Volle leven, en bezoekerscentrum Appelscha zijn de nu al bekende plaatsen. De organisatie sluit niet uit dat het enthousiasme dermate aanstekelijk is dat eigenaren van andere locaties gedurende de zomer hun ruimte beschikbaar stellen voor kwalitatief hoogwaardige kunst, dit alles onder het thema 'Mythe van de Natuur 2012'.

Onderschrift foto's:

Foto no.1: 'Schets van 'Waterwende' van Yoke & Anneke Hagen'

Foto no.2: 'Schets van de 'De mythische laan' van Adri A.C. de Fluiter'

Foto no.3: 'Schets van de 'Witte Wieven' van Anja Knoopers'