Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
MUZIEK / KUNST EN CULTUUR

03 oktober 2011

"Wat je in je handen hebt, laat je niet gemakkelijk los.. "

INNOCENT BLOOD

Het vierde volledige studioalbum INNOCENT BLOOD van the spirit that guides us (tstgu) zal vandaag het daglicht zien. Opnieuw bewijst de band een trendzetter te zijn; het album klinkt als geheel zo urgent en massief als haar boodschap - licht dat schijnt op de donkerste plaatsen. Wat je dan in handen hebt, laat een wereld van indrukken zien die niet gemakkelijk loslaat - een wereld van onrecht, onderdrukking en moderne slavernij.

Letterlijk ziek
Bekend is dat het bij the spirit that guides us nooit enkel om de band of bandleden heeft gedraaid maar altijd over iets groters ging. INNOCENT BLOOD getuigt van een eendrachtigheid die slechts wordt overtroffen door de urgentie om de boodschap naar buiten te brengen. De afgelopen jaren werden de bandleden letterlijk ziek van zoveel onrecht en kwaad dat zich afspeelt in de wereld. tstgu wil een verschil maken, luisteraars wakker schudden en het uitschreeuwen voor degenen wiens stemmen zijn gesmoord - van kindsoldaten in Liberia tot kinderprostituees in Azië. tstgu wil oproepen tot verandering en elke onderdrukker die zich boven de zwaksten verheft aanzeggen dat het recht zal opstaan en hen zal achterhalen.

'Hardgazer'
Muzikaal was er ook een verandering op komst. De band wilde de noisy shoegazer sound van 'the sand, the barrier' terughalen, de catchiness van 'north and south' behouden maar het zo bruut maken als 'don't shoot, let us burn'. Het resultaat is de ultieme mix tussen shoegazer en hardcore, ofwel 'hardgazer' - de synthese van alles wat eerder in tstgu onuitgesproken aanwezig was. Geen compromis, maar alle elementen aangescherpt en in volle focus gebracht - van het hartverscheurend gefluisterde verlies in 'rip out your heart' tot de verschroeide aarde-hardcore van 'third world war', waarin de hardcore grunts prominenter dan ooit aanwezig zijn. Daar tussenin heb je een verzameling brute riffs, dikke shoegazer-gitaarmuren, moordrefreinen en een geweldig gedurfde mix (van martijn groeneveld van mailmen) waarin niets heilig is. Het album klinkt als geheel zo urgent en massief als haar boodschap - licht dat schijnt op de donkerste plaatsen.

Limited editions met bloed
Zoals vaker verschijnt de eerste druk van albums van tstgu in een limited editie. De eerste 1000 cd's zijn besmeurd met (nep-) bloed (aangebracht door bandleden zelf) en hebben de eerste 50 exemplaren ook nog een bloedrode tray om iedereen eraan te herinneren dat niemand vrijuit gaat. Hoewel eenieder die dit album koopt in elk geval wel automatisch doneert aan organisaties als 'stop the traffik', 'international justice mission' en één andere organisatie waarvan we de naam niet kunnen noemen om hun waardevolle werk in Azië niet in gevaar te brengen. Een deel van de opbrengsten zal direct naar deze organisaties gaan, net als alle verdiensten van legale downloads in de eerste paar maanden voor de release.

Dit Europese hardcore collectief bestaat al twaalf jaar. Na één screamer, twee bassisten, drie drummers, vier zangers, vijf gitaristen en negen albums / ep's, uitgebracht over heel de wereld door labels als Sony, Sally Forth Records en Good Fellow Records, en tientallen Europese tournees met shows op festivals als Groezrock en Pukkelpop, heeft de band inmiddels een vaste samenstelling gevonden.

Enkele quotes over the spirit that guides us;

"van onbetwistbare schoonheid" (nu.nl)

"de band plaatst zich op eenzaam hoog niveau" (Aardschok).

"TSTGU is met recht een van onze beste post hardcore bands op het moment van ons landje." (roarezine.com)

"Bevlogener dan deze plaat zullen er dit jaar niet veel komen, en The Spirit That Guides Us bewijst wederom een van de allerbeste bands van eigen bodem te zijn." (zwaremetalen.com)

"Er bestaat altijd een groot verschil tussen het volgen van trends en trendsetter zijn. Het Nederlands-Duitse The Spirit That Guides Us behoort overduidelijk tot de laatste categorie." (kindamuzik.net)

Tourdata:

25-10-11 S036, Berlin DE
27-10-11 De Kelder, Amersfoort NL
28-10-11 Ukien, Kampen NL
29-10-11 Rockwithoutlimits, Gomaringen DE

Meerdere data zullen volgen.

www.tstgu.com


---



Ingezonden persbericht