Ingezonden persbericht


Persbericht, 's Hertogenbosch, maandag 3 oktober 2011

Orthopeden en hun patiënten starten petitie tegen nieuw Menzisbeleid

ZORGVERZEKERAAR MENZIS DUPEERT ORTHOPEDISCH PATIëNTEN

Zorgverzekeraar Menzis zet direct het mes in de zorg voor orthopedisch patiënten. Via het nieuwe project Menzis Topzorg verwijdert deze organisatie in haar werkgebied, ongeacht kwaliteit en prijs van de behandeling, in 1/3 van de Nederlandse ziekenhuizen de zorg voor orthopedische patiënten. De Menzis-operatie richt zich, zonder enige feitelijke onderbouwing, op twee van de meest toegepaste orthopedisch ingrepen: de totale heupprothese en de totale knieprothese (bijna 50.000 patiënten per jaar). De Nederlandse orthopeden zijn ernstig bezorgd over de negatieve gevolgen voor hun patiënten. De nieuwe beleidsingreep van Menzis illustreert dat deze zorgverzekeraar weinig kennis heeft van de orthopedische kennisinfrastructuur. Immers de beleidswijziging heeft impliciet ook ingrijpende gevolgen -op termijn- voor de acute zorg (gebroken heupen). Kennisnetwerken verdwijnen uit de gedupeerde ziekenhuizen en orthopedische patiënten moeten straks door ambulances vaker worden verplaatst. De NOV verzoekt Menzis indringend te stoppen met het nieuwe beleid. Het bestuur van de NOV geeft op haar Jaarvergadering van 6 oktober a.s. in Noordwijkerhout voor alle 115 orthopedische maatschappen het startsein voor een petitie waarin orthopedische patiënten hun grote zorg over het Menzisbeleid duidelijk kunnen maken.

Menzis is vanaf 19 september jl. een nieuw offertetraject voor de zogeheten Topzorg gestart. Doel is een beperkt aantal ziekenhuizen en ZBC's voor vier behandelingen te contracteren waaronder twee van de meest toegepaste orthopedisch ingrepen, de totale heupprothese en totale knieprothese. Menzis kiest daarbij voor een nieuwe opzet. Menzis selecteert zelf ziekenhuizen met wie een contract wordt afgesloten "op basis van een aantal criteria op het gebied van onder meer medische kwaliteit, snelle toegang, goede patiëntenvoorlichting, patiëntervaring, volume en prijs." Straks maken alleen zorgaanbieders die goed scoren op deze criteria kans op het Menzis Topzorgcontract. Echter: de precieze interne besluitvorming en het democratisch toetsen van een Menzis-besluit blijft daarbij in nevelen gehuld.

Het feit dat Menzis op voorhand heeft bepaald, dat ongeacht de kwaliteit en de prijs 1/3 van de ziekenhuizen geen contract krijgt is, aldus de NOV, onredelijk en onrechtvaardig. In de werkwijze van Menzis wordt de kwaliteit en beschikbaarheid van zorg van secundair belang. Het resulteert uiteindelijk in een mindere kwaliteit van zorg.

De NOV verwerpt deze opstelling van Menzis. Dit protest geschiedt niet vanuit een eng beroepsbelang. Wel vanuit het belang van de naamloze duizenden Nederlanders die jaarlijks een artrose van heup en knie ontwikkelen. Dat zullen er de komende jaren steeds meer zijn. Door het verplaatsen van grote stukken orthopedische zorg van het ene ziekenhuis naar het andere ziekenhuis, zullen de orthopedische maatschappen in de ziekenhuizen waar de zorg verdwijnt, kleiner worden. Daardoor neemt de kwaliteit daar af omdat er minder mogelijkheden zijn voor specialisatie. Ook neemt de kwetsbaarheid bij ziekte en vakantie toe. De kwaliteit van de orthopedische zorg is immers gebaat bij een zekere omvang. Niet voor niets wordt in andere sectoren van de zorg steeds vaker gewezen op het belang van volumecriteria (zie de ontwikkelingen binnen de oncologie).

Vooral ook de acute (trauma) zorg komt hierdoor in gevaar. Blijkbaar realiseert Menzis zich niet welke invloed het snijden in de orthopedische geplande zorg heeft op de kwaliteit van de acute zorg. En dit terwijl het aantal heupfracturen in Nederland (nu bijna 20.000 per jaar) de komende 20 jaar naar verwachting met 40% zal stijgen (RIVM).

Daarnaast hebben patiënten ook recht op een vertrouwensband met hun eigen orthopedisch chirurg. Als ze na een eerdere operatie door dezelfde chirurg geopereerd willen worden en de kwaliteit en de prijs goed is, dan ontgaat het de NOV waarom Menzis dit toch wil blokkeren. De NOV meent dat goede kwaliteit van zorg van het grootste belang is. De opstelling van Menzis doet hier afbreuk aan.