Socialistische Partij

Loketboete GVB volstrekt ongepast


03-10-2011 * De SP vindt de loketboete die het GVB gaat heffen volstrekt ongepast en verzoekt het stadsbestuur hier een streep door te halen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Het GVB zou meer dienstverlening in plaats van minder moeten geven. Nu de reizigers beboeten terwijl hun topman een ongekend salaris gaat verdienen, maakt deze loketboete extra ongepast." Onder de naam "lokettoeslag" wil het GVB vanaf maandag voor sommige handelingen geld vragen. Wie bijvoorbeeld een week- of maandabonnement op zijn ov-chipkaart wil laten zetten moet straks EUR 0,50 extra betalen aan het loket. Zeker voor ouderen of mensen met een functiebeperking kan een automaat zeer onduidelijk of onbruikbaar zijn. Daarom had Amsterdam ook bepaald dat er minstens acht loketten in de stad zouden zijn. Tegen deze afspraak in sluit het GVB nu de loketten en voert ze ook nog eens een extra boete ervoor in.

De SP vindt het niet rechtvaardig dat reizigers naast het betalen van de prijs voor het openbaar vervoer straks ook nog eens moeten gaan betalen voor de aanschaf van hun kaartje. Volgens SP-fractievoorzitter Laurens Ivens heeft de reiziger nooit om de ov-chipkaart gevraagd. Ivens: "Het zijn juist de vervoerbedrijven, waaronder het GVB, die deze onvolkomen kaart overhaast wilden invoeren. Het gebruik van de ov-chipkaart brengt veel problemen met zich mee, dat mag het GVB niet afwentelen op de gebruikers. Bovendien zou deze kaart kostenneutraal ingevoerd worden, maar de baliekosten zaten al in de prijs van de strippenkaart, dus ook bij de ov-chipkaart."

De SP vindt het verder wrang te moeten constateren dat er kennelijk wel geld is om de nieuwe GVB-directeur een salaris van EUR 318.000 te betalen, maar dat zijn klanten aan het loket wel EUR 0,50 extra moeten betalen. Ivens: "Een lekkere binnenkomer voor deze directeur". De SP heeft bij het stadsbestuur gepleit voor het terugdraaien van deze maatregel.