Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Haarlem, 3 oktober 2011

Honderden miljoenen mensen kwetsbaar voor natuurrampen Habitat for Humanity's Shelter Report 2012: het belang van rampenplanning onderschat

Habitat for Humanity International publiceert vandaag het rapport 'Build Hope: Housing Cities after a Disaster'. Het is vandaag Wereld Habitat Dag, een door de Verenigde Naties uitgeroepen dag om de aandacht te vestigen op het wereldwijde huisvestingsprobleem. Habitat benadrukt in het rapport het belang van lange termijn herstelplannen als onderdeel van noodhulp, vooral in stedelijke en ontwikkelingsgebieden. Het rapport trekt lering uit rampen als de aardbeving in Haïti en de tsunami in Zuidoost-Azië.

"Een ramp kan iedereen overkomen, maar het zijn vooral de allerarmsten die het hardst worden getroffen," zegt Jennifer Lemke, directeur van Habitat for Humanity Nederland. "Vooral dichtbevolkte gebieden met slechte huisvesting worden door natuurrampen onevenredig zwaar getroffen. De impact op gezinnen met lage inkomens kan worden verkleind met beter plannen en veiligere bouwnormen, zowel voor- als nadat een ramp zich voordoet."

Het rapport benadrukt dat huisvesting een centrale rol speelt bij het herstel na een ramp. Woningen bieden niet alleen onderdak, ze dragen ook bij aan andere herstelaspecten. Een veilig onderkomen heeft bijvoorbeeld ook een positieve invloed op de gezondheid, wat het effect vergroot van investeringen in voedsel en medische hulp.

Noodklok voor verstedelijking
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont tegenwoordig in steden. Met 90% van de stedelijke groei in ontwikkelingslanden kan de infrastructuur de bevolkingsgroei meestal niet bijhouden. Volgens het rapport groeit het aantal stedelingen in voor aardbevingen en cyclonen kwetsbare gebieden wereldwijd van 680 miljoen mensen in 2000 tot 1,5 miljard mensen in 2050. De armste bewoners wonen samengepakt in onveilige huisvesting op de minst geschikte stukken land. Een ramp zal hen onevenredig hard treffen.

Lessen uit Haïti
Het lijkt niet logisch, maar puinruimen na een ramp wordt vaak over het hoofd gezien en niet adequaat gepland, bleek ook in Haïti. Toch is het van groot belang om een snelle wederopbouw mogelijk te maken. Er zijn nauwelijks hulporganisaties die zich hierop richten, en het financieren van opruimen is niet populair. Ook in de 11 clusters waarin de Verenigde Naties en hulporganisaties samen de wederopbouw coördineren is het een ondergeschoven kind. Vaak is een regering te zeer verzwakt door de ramp. Juist dan is het van belang dat de Verenigde Naties en de hulporganisaties de coördinatie op zich nemen.

Noodonderkomens zijn tijdelijk
Het rapport gaat in op het belang van lange termijn herstelplannen als onderdeel van de wederopbouw. Te vaak wordt niet verder gekeken dan noodonderkomens. Maar bij het ontwerp van tijdelijke huisvesting moet al rekening worden gehouden met de bouw van de permanente huisvesting. Daarom pleit het rapport ervoor om huisvestingsexperts al meteen na de ramp te betrekken. Want zonder een strategie om families uiteindelijk veilig en duurzaam te huisvesten, worden noodonderkomens maar al te vaak permanente sloppenwijken en wonen mensen jaren later nog in tenten.

Het Shelter Report 2012 is online beschikbaar op www.habitat.org/gov.

Habitat for Humanity
Habitat for Humanity is een internationale non-profit organisatie die degelijke en veilige huisvesting biedt voor gezinnen in ontwikkelingsgebieden. Habitat verstrekt de gezinnen een lening zonder winstoogmerk en bouwt huizen samen met lokale vaklui. Het initiatief daartoe ligt bij de gezinnen zelf, die meehelpen tijdens de bouw van hun eigen huis, dat van anderen én de woning in termijnen terugbetalen. Wereldwijd heeft Habitat al 500.000 gebouwd of gerenoveerd en 2,5 miljoen kansarme mensen een veilig thuis geboden en een hoopvolle toekomst. Habitat for Humanity is in Haïti in alle fasen van de wederopbouw actief, met als uiteindelijke doel zoveel mogelijk mensen permanente huisvestingsoplossingen te bieden. Habitat for Humanity Nederland is als gastdeelnemer van de SHO (Samenwerkende Hulp Organisaties) betrokken bij de wederopbouw in Léogâne.


Noot voor redacties




Ingezonden persbericht