Microfinanciering via Bbz zorgt voor werk en geeft economische impuls


UTRECHT, 20111003 -- Tijdens de Dag van het Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) die op 12 oktober a.s. tussen 14.00 uur en 18.00 uur wordt gehouden in het Spoorwegmuseum in Utrecht, presenteren Friedeberg Consultancy BV en STEW advies & training kleinbedrijf de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de effecten van financiering via de Bbz-regeling.

Het onderzoek is gehouden onder de klanten die de afgelopen vijf jaar door Friedeberg Consultancy B.V. en STEW werden geadviseerd op het gebied van ondernemerschap en microfinanciering (Bbz). “Deze vorm van microfinanciering zorgt voor werkgelegenheid en geeft een impuls aan de economie”, aldus drs Erik A. Friedeberg, directeur Friedeberg Consultancy en STEW. “Het onderzoek toont onder meer aan dat dit effect groter is dan je zou verwachten”.


Waarom een speciale dag
Deze Dag is sinds 2010 in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor de problematiek van de kleine ondernemer, zoals bedrijven die vanuit de bijstand starten of bestaande bedrijven in de financiële problemen. De Dag van het Bbz is bedoeld voor mensen die voor lokale overheden of rijksoverheid werken en met het Bbz te maken hebben.

Vooruitblik op de Dag
Er is een presentatie van het onlangs opgestarte jongerenproject. Dit is een project waarin drop-out jongeren worden getraind en begeleid richting ondernemerschap, werk en/of opleiding. Hierbij wordt een uitstroom gerealiseerd van meer dan 70%! Daarnaast wordt het thema, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer door expert Ernesto Spruyt behandeld. Ten slotte komen in workshops actuele onderwerpen aan bod, bijvoorbeeld wat het Bbz kan betekenen voor kunstenaars en hoe gemeenten hun debiteurenbeheer beter kunnen inrichten.

STEW houdt zich bezig met het begeleiden en trainen van mensen die een bedrijf willen beginnen. Dit zijn mensen die vanuit een bijstandssituatie een bedrijf willen starten, maar ook mensen die hun baan in loondienst kwijtraken als gevolg van reorganisaties bij (grote) bedrijven en vervolgens voor het ondernemerschap kiezen. Friedeberg Consultancy houdt zich bezig met het verrichten van levensvatbaarheidsonderzoeken voor financiers, waaronder diverse gemeenten. Tezamen exploiteren de bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Hilversum een Microfinancierings-Ondernemerspunt.