Gemeente Helden

Informatieavond nieuwe brede school in hart Maasbree 3 oktober 2011

Vanaf begin 2014 maken ruim 600 Maasbreese leerlingen en circa 400 kinderen op de kinderopvang (dagopvang, peuterprogramma en buitenschoolse opvang) gebruik van hun nieuwe onderkomen aan het Kennedyplein in het hart van Maasbree. Een zogenaamde brede school waar leren, opvoeden, spelen, ontspannen en ontwikkelen centraal staan. Maar wat behelst dat precies? Wie gaat het gebouw ontwerpen, welke ideeën heeft deze architect over de nieuwe brede school en hoe verloopt het ontwerptraject?

Tijdens de informatieavond 3 oktober 2011 komen die zaken vanaf 19.00 uur aan bod in de gemeenschapsruimte van basisschool De Violier, locatie Broekstraat. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Ontwikkeling kind centraal

Het basisonderwijs, de peutergroepen en de kinderopvang in Maasbree zijn nu nog verdeeld over verschillende locaties. Met de komst van de brede school aan het Kennedyplein komen alle kinderen van nul tot en met twaalf jaar straks onder één dak. Dat levert grote organisatorische en onderwijskundige voordelen op. Leraren ontmoeten elkaar en kunnen veel makkelijker overleggen over leerlingen. Het teamgevoel, het samen verantwoordelijk zijn, wordt daardoor vergroot. Daarbij kunnen leerlingen van dezelfde leeftijd, maar ook leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen samen leren en werken. Met deze bundeling ontstaat een doorlopende leerlijn van kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Opvang en onderwijs kunnen goed op elkaar worden afgestemd en vroegtijdige problemen snel aangepakt. Dat komt de ontwikkeling van het kind ten goede. Tijdens de informatieavond wordt hier uitgebreider op ingegaan en is er ook alle gelegenheid tot het stellen van vragen.

Verkeersstructuur en parkeerplaatsen

Vooral in een drukke schoolomgeving verdienen de verkeersstructuur en het aanbod en situering van parkeerplaatsen extra aandacht. Gezamenlijk met de verkeersouders van basisschool De Violier is gekeken naar de diverse maatregelen bij de nieuwe brede school, voortbordurend op de eerder vastgestelde centrumvisie Hart voor Maasbree. Ook deze komen tijdens de informatieavond aan bod.

Architect en ontwerpproces

Het nog te selecteren architectenbureau presenteert die avond hun visie op de ontwerpopgave voor de brede school, waarvan ook appartementen onderdeel uit maken. Het betreft een visie, en dus nog geen ontwerp. Daarbij komt ook aan bod hoe zij gebruikers en de Maasbreese gemeenschap betrekken in het ontwerpproces. Samen maken we het nieuwe dorpshart, dat geldt ook voor de brede school.

Vervolg

Eind dit jaar staat in het teken om gezamenlijk tot een ontwerp te komen voor de nieuwe brede school aan het Kennedyplein. De realisatie is in 2012-2013 voorzien. Vanaf begin 2014 kunnen de kinderen hun intrek nemen in het nieuwe gebouw.

Hart voor Maasbree

Hart voor Maasbree, een bijzonder project in het hart van Maasbree. Plek voor ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning. Met onder andere een brede school met alle voorzieningen voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Zorgwoningen in eigen kern. En een bruisend Kennedyplein (hart) als ontwikkelings- en ontmoetingsplek voor jong en oud en als spil van hechte verenigingsactiviteiten. Plannen en wensen vanuit het dorp die nauw met elkaar verweven zijn, elkaar versterken en als geheel de kern een flinke injectie geven. Maasbreenaren hebben nu de kans om het dorpshart van Maasbree mee in te vullen zoals zij graag zouden willen voor de komende vijftig jaar. Zodat ook een volgende generatie er optimaal van kan genieten.