Gemeente Enschede

Gratis startersbegeleiding alleen nog voor uitkeringsgerechtigden

Gratis startersondersteuning door ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) blijft - als het aan het college van de gemeente Enschede ligt - alleen beschikbaar voor uitkeringsgerechtigden. Op dinsdag 27 september is in de collegevergadering namelijk besloten vast te houden aan de bezuiniging van EUR 150.000,-. Hierdoor kunnen `reguliere starters' alleen nog gebruik maken van betaalde ondersteuning. Belangrijke reden voor deze beslissing is het voorkomen van oneerlijke concurrentie. Deze motivering wordt op 3 oktober onderbouwd voorgelegd aan de gemeenteraad zodat het - na akkoord - verwerkt kan worden binnen de Programmabegroting 2012-2015.

Met de gratis ondersteuning voor uitkeringsgerechtigden blijft de gemeente Enschede voldoen aan de wettelijke verplichtingen. "Voor reguliere starters zijn er volop mogelijkheden voor ondersteuning beschikbaar tegen aantrekkelijke voorwaarden", vertelt wethouder Werk & Inkomen Myra Koomen. "Daarom is het niet nodig om gratis dienstverlening aan te bieden aan deze doelgroep. Hiermee voorkomen we bovendien concurrentievervalsing en geven we regionale dienstverleners op dit gebied meer kans." Begeleiding voor `reguliere starters' wordt meegenomen binnen de herijking van de Economische visie op maandag 10 oktober.

Motivering
Met de bezuiniging wil het college zorgen voor een zuivere naleving van de uitgangspunten van het startersbeleid die in 2002 zijn geformuleerd. Hierin komt naar voren dat de gemeente uitsluitend initiatieven tot startersondersteuning ontplooid als `de markt' die niet aanbiedt. Uit de praktijk blijkt echter dat er ook kosteloze ondersteuning is geboden aan reguliere starters. Deze begeleiding vertoont gelijkenis met de diensten van marktpartijen en de Kamer van Koophandel waardoor concurrentievervalsing ontstaat. Het ROZ heeft inmiddels aangegeven dat ondersteuning van starters zonder uitkering tegen kostprijs aangeboden kan worden. Het college is daarom van mening dat de bezuiniging vanaf 2012 structureel kan worden gerealiseerd.

ROZ
ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) is de adviesorganisatie voor starters en ondernemers in Twente en de Achterhoek. Het ROZ biedt advies, coaching en scholing aan en voert financiële regelingen uit voor (startende) ondernemers. Momenteel is het college aan het onderzoeken hoe de positionering van ROZ versterkt kan worden. De resultaten van dit onderzoek worden in november 2011 verwacht. Vervolgens wordt in 2012 actief gewerkt aan de herpositionering van ROZ.