Gemeente Amersfoort


Amersfoort, 28 september 2011

Fototentoonstelling op unieke locatie
Stationsramen toneel van veranderende stad

In de stationshal van Amersfoort Centraal is de hele maand oktober de fototentoonstelling 25x3x033 te bezichtigen. Het geeft reizigers een bijzonder kijkje op Amersfoort. Deze tentoonstelling is gemaakt in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis.

Medewerkers van Archief Eemland hebben een selectie uit de fotocollectie gemaakt en Fotokring Eemland gevraagd hierbij hedendaagse opnamen te maken. Het laat Amersfoort zien van oud naar nieuw. Ook vroegen zij om een artistieke impressie van de plek. Vijfentwintig fotografen gingen de uitdaging aan en zo ontstond 25x3x033.

De veranderende stad
Kortgeleden, lang geleden. Archief Eemland heeft meer dan 40.000 foto's en afbeeldingen van de stad Amersfoort en haar onmiddellijke omgeving online staan. Ze schetsen een beeld van het dagelijks leven door de jaren heen. Gebouwen, straten en pleinen veranderen, maar soms ook helemaal niet. In de tentoonstelling maakt u kennis met vijfentwintig karakteristieke locaties in de stad, van vroeger en van nu.

Stationshal
NS Poort/ProRail bood een verrassende plek aan om de foto's te presenteren: de traverse van de stationshal Amersfoort Centraal. Dit station is het enige station in Nederland dat gebruikt wordt voor foto-exposities.

Online bekijken
U kunt thuis de tentoonstelling nog eens rustig terugkijken op archiefeemland.nl/webexposities. Online lopen de oude opnamen op verrassende wijze over in de nieuwe situaties. Kijk voor meer informatie en beeldmateriaal van de geschiedenis van Amersfoort op www.archiefeemland.nl of bezoek www.amersfoortopdekaart.nl.

Verdere samenwerking
Fotokring Eemland is een fotovereniging voor amateurfotografen in Amersfoort en omstreken. Ze bestaan dit jaar 75 jaar en hebben in september een jubileumboek uitgegeven. Vrijdag 28 oktober dragen zij hun archief over aan Archief Eemland.

Ø 3 t/m 28 oktober 2011
Ø Traverse station Amersfoort Centraal
Ø Door Archief Eemland en Fotokring Eemland
Ø Vanaf 3 oktober ook op www.archiefeemland.nl/webexposities

Noot voor de redactie,