Presikhaaf Bedrijven verlegt koers


Omschakeling van productiebedrijf naar mens- en arbeidsontwikkelbedrijf

Arnhem, 20111003 -- Het Algemeen Bestuur van Presikhaaf Bedrijven heeft besloten om de plannen voor een koerswijziging en de daarvoor onderliggende begroting voor 2012 naar de 11 deelnemende gemeenten te sturen. Nadat de gemeenten hun standpunten kenbaar hebben gemaakt zal het Algemeen Bestuur een definitief besluit nemen over de koerswijziging.

Speerpunt bij de koerswijziging die Presikhaaf Bedrijven wil inzetten, is de ontwikkeling van mensen en het extern plaatsen van medewerkers door marktverbinden. Het bestuur, de directie en het management van Presikhaaf Bedrijven zijn ervan overtuigd dat een koerswijziging noodzakelijk is om Presikhaaf Bedrijven om te vormen tot hét gemeentelijke arbeidsmarktinstrument voor deze regio.

Wet Werken naar vermogen Door de komst en invoering van de nieuwe Wet Werken naar vermogen alsmede de veranderde financiële en sociale verantwoordelijkheden kiest Presikhaaf Bedrijven voor deze koerswijziging. Er zal fors geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling en extern plaatsen van medewerkers. Daarnaast zal Presikhaaf Bedrijven inzetten op marktverbinden en arbeidsmarktcommunicatie.

Marktverbinden Presikhaaf Bedrijven zal samenwerkingsverbanden aangaan met werkgevers, partners en andere relevante marktpartijen om zoveel mogelijk externe plaatsingen te realiseren. Met deze koerswijziging wil Presikhaaf Bedrijven volgend jaar 800 medewerkers extern geplaatst hebben.

Financiële consequenties Door de focus te verplaatsen naar mens- en arbeidsontwikkelbedrijf en het verminderen van eigen productiecapaciteit wordt het ondernemersrisico van de 11 deelnemende gemeenten beperkt. Deze koerswijziging heeft consequenties voor de huidige bedrijfsvoering. De koerswijziging brengt zowel sociale als financiële consequenties met zich mee die in de begroting voor 2012 zijn meegenomen.

Overheidsbeleid De koerswijziging is noodzakelijk om het gewijzigde overheidsbeleid concreet te maken. Zowel landelijk als regionaal is het beleid er op gericht zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Mensen worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid en de overheid biedt ondersteuning bij het vinden van werk.De overheid zal de mensen die geen of minder mogelijkheden hebben om zelfstandig werk te vinden, actief ondersteunen naar werk. Daarmee zal ook de focus voor Presikhaaf Bedrijven veranderen: de primaire doelstelling wordt het vinden van werk bij werkgevers voor de brede doelgroep die onder de Wet Werken naar vermogen valt.

Beschikbare middelen Het Rijk is voornemens om de beschikbare subsidies fors te verlagen. Dit betekent dat de financiële risico’s voor de betrokken gemeenten groter worden en dat sturing hierop belangrijker wordt. De sturing zal daardoor nadrukkelijker komen te liggen op de vraag hoe met beschikbare middelen maximaal resultaat wordt bereikt om de doelgroep aan werk te helpen. De koerswijziging heeft een ingrijpende herstructurering van Presikhaaf Bedrijven en haar bedrijfsvoering tot gevolg. De kosten van deze herstructurering worden gelegd bij de Herstructureringsfaciliteit van de Rijksoverheid.

Bedrijfsvoering in verandering In het verleden is ervoor gekozen om binnen de gemeentelijke regeling bedrijfsmatige activiteiten op te zetten om mensen aan het werk te krijgen. Dit heeft ertoe geleid dat Presikhaaf Bedrijven nu een gekende organisatie is met ruim 3.000 medewerkers. De organisatie heeft diverse bedrijfsonderdelen die met ondernemersrisico’s actief in verschillende markten opereren. Van de huidige organisatie wordt gevraagd om niet alleen succesvol te zijn in het ontwikkelen en begeleiden van mensen naar werk, maar ook om succesvol als ondernemer te zijn. Dat laatste betekent o.a. investeren in marktontwikkeling, productietechnieken en bedrijfsvoorzieningen.

Wanneer een bedrijfsonderdeel commercieel goed loopt, draagt dat bedrijfsonderdeel bij aan het succes van Presikhaaf Bedrijven, zowel in sociaal als in financieel opzicht. Wanneer het commercieel minder gaat, zijn de verliezen ook voor rekening van Presikhaaf Bedrijven. De meest geëigende wijze om met dit soort risico’s als ondernemer om te gaan, is effectief en efficiënt investeren in bedrijfsmiddelen voor de onderneming.

Doorgaan met deze bedrijfsvoering vraagt om een toenemend beslag op financiële (publieke) middelen en managementaandacht. Dit is niet ten gunste van de primaire doelstelling van Presikhaaf Bedrijven. Het wegnemen van de risico’s betekent onder andere dat enkele bedrijfsactiviteiten worden afgebouwd of overgenomen door een commerciële partij of dat in samenwerking activiteiten worden uitgevoerd.

Herstructurering De nieuwe Wet Werken naar vermogen en de veranderingen in de focus en bedrijfsvoering van Presikhaaf Bedrijven leiden tot een herstructurering: verminderen van ondernemingsrisico, sterke focus op werkgevers als primaire bron van werk voor onze doelgroep en afbouw van de vastgoedportefeuille en productiefaciliteiten. De kosten van de herstructurering worden geschat op € 20 miljoen tot € 27 miljoen. Voor de financiering van deze kosten zullen Herstructureringsfaciliteiten van de rijksoverheid worden aangesproken.

Samenwerkingen Het afbouwen van het voeren van bedrijven voor eigen rekening en risico zal in 2012 veel aandacht vragen. Presikhaaf Bedrijven zal samenwerkingen met bedrijven aangaan om de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten te waarborgen; daarbij brengt de samenwerkingspartner kennis van de markt, operationeel management en sturing alsmede investeringsvermogen in, terwijl Presikhaaf Bedrijven zorgt voor gekwalificeerde medewerkers en begeleiding. Door deze verandering zullen ook de verdienmodellen veranderen van een inkomstenstroom op basis van productie, naar een inkomstenstroom op basis van uitplaatsingen en dienstverlening, waardoor bedrijfsrisico’s afnemen.

Leerwerkplekken en beschermde werkomgeving Presikhaaf Bedrijven streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen extern te plaatsen, een richting die in 2011 al is ingezet en verder versterkt zal worden. Met de gemeenten zal intens worden samengewerkt om werkzaamheden die gemeenten willen laten uitvoeren, zoveel mogelijk door Presikhaaf Bedrijven te laten verrichten. Met name daar waar het werk goed aansluit op de mogelijkheden van de mensen bij Presikhaaf Bedrijven. Tegelijkertijd zal Presikhaaf Bedrijven door blijven gaan met opleidingen en bedrijfsgerichte leerwerkplekken, waardoor de aansluiting van mensen op de arbeidsbehoefte vanuit de markt, sterk toeneemt. Wij blijven een beschermde werkomgeving bieden aan mensen die daarop zijn aangewezen.

Aangescherpte missie De missie van Presikhaaf Bedrijven is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een zo regulier mogelijke arbeidsplek te leiden. Als partner van gemeenten en werkgevers in de regio Midden-Gelderland ontwikkelen en verbinden wij talenten van mensen en werkgevers. Wij richten ons op duurzame plaatsing van mensen in verschillende branches. Presikhaaf Bedrijven is een mens- en arbeidsontwikkelingsbedrijf. Presikhaaf Bedrijven wil niet meer als ondernemer acteren, maar als toeleider van mensen naar de arbeidsmarkt. De primaire focus is zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep aan zo regulier mogelijk werk te helpen.

Gemeentelijk arbeidsmarktinstrument Het toekomstig Presikhaaf Bedrijven ziet er dan uit als een organisatie waar onze doelgroep tijdelijk – gedurende kortere of langere tijd – verblijft om te werken aan ontwikkeling en om ervaring op te doen in en met het arbeidsproces. Presikhaaf Bedrijven heeft vele samenwerkingen met werkgevers in de regio en zorgt dat de mensen uit de doelgroep bij de werkgever aan het werk zijn. Intern biedt Presikhaaf Bedrijven werk aan mensen die vanwege hun beperking niet direct bij werkgevers geplaatst kunnen worden. Deze activiteiten zullen zoveel mogelijk in samenwerking met en onder leiding van opdrachtgevers worden ingericht. Deze veranderingen maken dat Presikhaaf Bedrijven hét gemeentelijke arbeidsmarktinstrument voor deze regio is.

Ontwikkeling van mensen Presikhaaf Bedrijven is in essentie een LeerWerkBedrijf dat mensen uitplaatst bij werkgevers. Ontwikkeling van de brede doelgroep speelt hierbij een centrale rol. Presikhaaf Bedrijven biedt mensen een toekomstperspectief om zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan het reguliere arbeidsproces op grond van hun mogelijkheden. Opleidingen en on-the-job ervaring leiden tot kwalificaties die in overeenstemming zijn met de eisen die werkgevers stellen aan functies.

Opleiden als hoeksteen van beleid Presikhaaf Bedrijven heeft in de afgelopen jaren in samenwerking met het ROC RijnIJssel een effectief opleidingsprogramma ontwikkeld dat nu al ruim 500 gediplomeerden op MBO-niveau heeft opgeleverd. Dit programma heeft in 2009 de Ginjaar-Maas prijs ontvangen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ontwikkelen van mensen en hun competenties naar de kwalificaties van functies zoals die door werkgevers zijn geformuleerd, zal een hoeksteen blijven in het beleid van Presikhaaf Bedrijven.

Het programma is nu vooral gericht op de medewerkers; Presikhaaf Bedrijven wil dit gaan uitbreiden naar de andere doelgroepen die gaan vallen onder de Wet Werken naar vermogen. Naast deze verbreding wil Presikhaaf Bedrijven ook een verdieping in opleiding door meer vakgerichte trainingen. Door samenwerking met werkgeversbrancheorganisaties en kennisinstituten zal Presikhaaf Bedrijven nieuwe trajecten gaan aanbieden in die sectoren waar behoefte is aan arbeidspotentieel. Daarbij wil Presikhaaf Bedrijven in een aantal branches voor de doelgroep de verbindende factor zijn tussen opleidingsinstituten en werkgevers met gerichte leerwerktrajecten.

Zekerheid De combinatie van het ontwikkelen van mensen, het bieden van werkervaringstrajecten en plaatsingsmogelijkheden in overeenstemming met de eisen van werkgevers in combinatie met de loondispensatie instrumenten uit de Wet Werken naar vermogen biedt de grootste zekerheid om de doelstellingen van het Bestuur en de deelnemende gemeenten te realiseren.





Presikhaaf Bedrijven