Gemeente Utrecht

Utrecht experimenteert en leert tijdens Nationale Onderwijsweek

Tijdens de Nationale Onderwijsweek van 3 t/m 7 oktober laat Utrecht zien dat de stad experimenteert en leert: van voorschool tot universiteit. Utrecht is een lerende stad door goed onderwijs op alle niveaus mogelijk te maken en door innovatieve investeringen en oplossingen. Uitgangspunt van het Utrechtse onderwijsbeleid is dat alle Utrechters gelijke kansen verdienen op goed onderwijs: van de peutertijd tot ver in de volwassenheid. Daarbij zijn de kwaliteit en effectiviteit van het onderwijs belangrijk. Van taal- en rekenlessen tot passend onderwijs voor leerlingen met achterstanden, docentprofessionalisering en de kwaliteit van de schoolgebouwen.

Jeroen Kreijkamp, wethouder Onderwijs, stimuleert het onderwijsveld om te experimenteren en te leren. "Zaken die goed gaan, proberen we door te ontwikkelen en verder uit te breiden. Met de Utrechtse schoolbesturen en partners in de jeugdzorg en het onderwijs wordt samengewerkt aan innovatieve en creatieve oplossingen. Daardoor kunnen we talentontwikkeling en kwaliteit bevorderen en een aantrekkelijke stad zijn die voorbereid is op de toekomst. Waar het minder goed gaat, werken we samen aan verbeteringen. Want ieder talent telt!"

Programma
Utrecht bereidt zich in de Week van het Onderwijs voor op de komst van Jeugdzorgtaken naar de gemeente en onderzoekt tijdens een conferentie op 3 oktober de beste manier van samenwerking tussen Jeugd, Zorg en Passend Onderwijs. In diezelfde week presenteert de gemeente haar plannen voor voor- en vroegschoolse educatie. En wordt een onderzoek gepubliceerd dat de Universiteit Utrecht in opdracht van de gemeente uitvoerde naar de opbrengsten van een pilot waarin kinderen met en zonder taalachterstand samen in een voorschoolgroep zitten. Op woensdag 5 oktober, de dag van de leerkracht, wordt er voor leerkrachten uit het basisonderwijs voor de tweede keer een bustoer georganiseerd waarbij zij meer leren over kwaliteit van de Utrechtse VMBO-scholen. De Universiteit Utrecht stelt in deze week haar labs open en presenteert een nieuwe werkwijze met social media en notebooks. Tot slot worden er eind van de week met de Onderwijsinspectie afspraken gemaakt over een intensieve controle op verzuim.




Gemeente Utrecht