Ingezonden persbericht


Zwolle, 29 september 2011

Provincie start met aanleg recreatiesluis Vecht Hardenberg

De provincie Overijssel start op maandag 3 oktober met de voorbereidingen voor de aanleg van een recreatiesluis in de Vecht bij Hardenberg. Het gaat om een sluis die geschikt is voor een kleine rondvaartboot en kleine vaartuigen, zoals sloepen, kano's en vlotten, die passen bij het gebied. De sluis wordt gebouwd op de plek waar zich nu de vistrap bevindt, bij de Vechtstraat/Stuwdijk. De vistrap wordt verplaatst naar een locatie binnen het nog aan te leggen Vechtpark. Verder wordt de brug over de vistrap, onderdeel van de fietsverbinding over de Vecht, vervangen. In de zomer van 2012 is de recreatiesluis klaar, de kosten bedragen 1,2 miljoen euro.

Planning
De bouwwerkzaamheden beginnen eind dit jaar. Omdat volgens wetgeving tussen 15 oktober 2011 en 15 april 2012 niet zonder speciale voorzieningen in het winterbed van de Vecht mag worden gewerkt, legt de provincie een bouwkuip aan. In de bouwkuip mag tijdens de winter worden doorgewerkt. Het aanleggen van de bouwkuip vindt plaats tussen 3 en 14 oktober. In die periode wordt ook een deel van de vistrap gesloopt, wordt het bestaande bruggetje over de vistrap verwijderd en een tijdelijke fietsverbinding aangebracht.

Doorgaande vaarroute
Vanuit het programma Ruimte voor de Vecht bestaat de wens om van de Vecht een doorgaande vaarroute voor recreatievaart te maken voor kleine boten met een diepgang van 50 centimeter. Momenteel is hiervan geen sprake. In het traject van Ommen tot Kanaal Almelo - De Haandrik zijn vier stuwen aanwezig die een doorgaande vaart verhinderen. De provincie wil deze belemmeringen de komende jaren wegnemen door het aanleggen van kleine sluizen.

Ruimte voor de Vecht
Ruimte voor de Vecht is een initiatief van de provincie Overijssel. Met de gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle, de waterschappen Velt en Vecht, Groot Salland en Regge en Dinkel, Staatsbosbeheer, het Overijssels Particulier Grondbezit, het Regionaal Bureau voor Toerisme Vechtdal-IJsseldelta, LTO Noord, Natuur- en Milieu Overijssel en tal van andere betrokken organisaties en ondernemers in het gebied werken we samen aan de toekomst van het Vechtdal.

Kijk voor meer informatie over de recreatiesluis bij Hardenberg op de website www.overijssel.nl/recreatiesluishardenberg.




Ingezonden persbericht