Ingezonden persbericht


Lelystad, 3 oktober 2011

Maand van de Geschiedenis in oktober 2011
Scala aan activiteiten in Flevoland

In Flevoland organiseren veel culturele instellingen speciale activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis. Voor jong en oud een goede gelegenheid om in de Nederlandse geschiedenis te duiken. Heel Nederland staat in oktober in het teken van geschiedenis. Honderden culturele instellingen brengen tentoonstellingen en activiteiten rond het thema 'Ik en wij', over de vele aspecten van de Nederlandse identiteit.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland. Het complete programma met alle data en tijden is te vinden op de speciale website: maandvandegeschiedenis.innl.nl. Via een handige interactieve kaart op de homepage zien bezoekers meteen wat er in hun buurt te doen is. Bezoekers kunnen ook activiteiten vinden in de speciale dossiers waarin activiteiten zijn ingedeeld per provincie, thema, type activiteit, speciale programma's of op datum.

Organisatie
De Maand van de Geschiedenis 2011 wordt georganiseerd door het Nationaal Historisch Museum in samenwerking met Erfgoed Nederland, de Nederlandse Museumvereniging en Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen, zoals Nieuw Land.

Een greep uit de activiteiten in Flevoland

Flevomeer Bibliotheken organiseert in de Maand van de Geschiedenis diverse activiteiten. Op het programma staan muziek, film, een historische proeverij, een ontmoeting met documentairemaker Frans Bromet en natuurlijk diverse lezingen.

Lelystad grijpt de Maand van de Geschiedenis aan om allerlei activiteiten te organiseren rond de nieuwe tentoonstelling Schipbreuk, een samenwerking tussen de Bataviawerf, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Schipbreuk vertelt het waargebeurde verhaal over het VOC-schip Batavia: de reis, de opvarenden, de stranding en het onwerkelijke drama dat zich erna afspeelde.

In Museum Nagele exposeert tot en met 30 oktober de kunstenaarsgroep Artcetera. Acht kunstenaars uit Noord-Nederland snijden in hun werk vragen aan als: wat leeft in er in de samenleving, wat is de interactie tussen mensen, hoe is hun leefomgeving en hoe beïnvloeden die twee elkaar? Samen geven zij hun impressies weer in schilderijen, grafiek en installaties. Voor deze expositie hebben zij zich verdiept in de geschiedenis en de omgeving van Nagele.

Noot voor de redactie (