AkzoNobel

AkzoNobel sluit Green Deal met minister Verhagen

Amsterdam, 3 oktober 2011 - AkzoNobel bestuurder Marjan Oudeman en minister Maxime Verhagen van EL&I hebben vandaag een 'Green Deal' gesloten over het gebruik van duurzame energie. Onderwerp van de overeenkomst is de mogelijke ontwikkeling van een Duurzame Energie Centrale (DEC) voor de energie intensieve industrie.

AkzoNobel tekent de Green Deal samen met zinkproducent Nyrstar, die met Eneco en AkzoNobel het concept van de Duurzame Energie Centrale heeft ontwikkeld. De partijen zoeken mogelijkheden om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en willen minder CO2-uitstoot in combinatie met een internationaal competitieve energieprijs.

De Duurzame Energie Centrale is een concept om elektriciteit met een minimale CO2-uitstoot te produceren uit wind, biomassa en warmtekracht. Om de centrale dichterbij realisatie te brengen gaan Nyrstar en AkzoNobel langjarige afnamecontracten met de Duurzame Energie Centrale verder onderzoeken.

Deze Green Deal biedt AkzoNobel Industrial Chemicals de mogelijkheid om versneld de ambitieuze CO2-doelstellingen te realiseren. Het bijzondere van de deal is dat overheid en bedrijfsleven gezamenlijk werken aan duurzaamheid, waarbij de concurrentiekracht van de Nederlandse energie intensieve industrie centraal staat.

De energie-intensiteit van de Nederlandse economie is zeer hoog. Daarmee hebben de kosten van energie grote invloed op de mogelijkheden van het bedrijfsleven. Het doel van de Green Deals die de overheid sluit, is aan te tonen dat groen en groei hand in hand kunnen gaan. De gezamenlijke aanpak met het bedrijfsleven wordt als de meest succesvolle manier beschouwd om verduurzaming van de economie te versnellen. Wegnemen van barrières en stimuleren van innovaties zijn de belangrijkste instrumenten om dat doel te bereiken. De komende maanden wordt de Green Deal voor de Duurzame Energie Centrale verder uitgewerkt.


---

AkzoNobel is 's werelds grootste verf- en coatingsonderneming en een vooraanstaand producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, we behoren tot de Global Fortune 500 en hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 55.000 medewerkers zich in voor topkwaliteit en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today(TM)”.