Gemeente Apeldoorn

Benoemingsprocedure nieuwe burgemeester

De gemeenteraad van Apeldoorn neemt op 6 oktober 2011 een besluit over de in te stellen vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Apeldoorn heeft op 30 september 2011 afscheid genomen van Fred de Graaf, die ruim twaalf jaar burgemeester is geweest van deze gemeente.

Aanbeveling gemeenteraad

De vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad zal de aanbeveling van de gemeenteraad voor de benoeming van de burgemeester voorbereiden. Aan de benoeming van een burgemeester gaat een uitgebreide procedure vooraf, die wordt geleid door de Gelderse Commissaris van de Koningin, Clemens Cornielje. De gemeenteraad speelt daarbij een belangrijke rol. Benoeming van de burgemeester gebeurt door de Kroon: de koningin en de verantwoordelijke minister. In dit geval is dat de minister van Binnenlandse Zaken. Burgemeesters worden benoemd bij Koninklijk Besluit voor een periode van zes jaar.

Fractievoorzitters

De gemeenteraad besluit 6 oktober over het voorstel om een vertrouwenscommissie te benoemen en over een verordening (lokale wettelijke regeling) voor de vertrouwenscommissie. Er wordt voorgesteld om de voorzitters van de politieke facties in de gemeenteraad te benoemen als leden van de vertrouwenscommissie. Dit zijn:

· de heer G.L.Y. Bos (CDA);

· de heer J.W. Ludwig (VVD);

· mevrouw M.M. Jonkman (PvdA);

· mevrouw P.W.J.H. Donswijk-Bot (D66);

· de heer W. Willems (Leefbaar Apeldoorn);

· de heer M.M. Boddeke (GroenLinks);

· de heer R. Veen (ChristenUnie);

· de heer B. Hendrikse (Gemeentebelangen);

· de heer H. van den Berge (SGP);

· mevrouw N.A. ten Damme-Boevé (Progressief Sociaal Apeldoorn);

· de heer S.H.D. Voss (Partij voor de Dieren);

· de heer H. van Mullem (Democratische Partij voor Solidariteit).

De commissie benoemt uit haar midden een voorzitter.

Profielschets

De commissie begint met het opstellen van een profielschets van een nieuwe Apeldoornse burgemeester. Beoogd wordt deze profielschets op 3 november in de raad vast te stellen onder aanwezigheid van de Commissaris. De profielschets is een soort vacaturetekst waarin staat welke kwaliteiten de nieuwe Apeldoornse burgemeester moet hebben. De commissie heeft ook de taak om de geschiktheid van kandidaten voor het ambt van burgemeester van de gemeente Apeldoorn te beoordelen. De commissieleden werken met een geheimhoudingsplicht en mogen geen inhoudelijke informatie over de procedure en de kandidaten verspreiden. De commissie brengt verslag uit over haar werkzaamheden aan de gemeenteraad en aan de Commissaris van de Koningin.

Meer informatie over de benoemingsprocedure vindt u via onderstaande link:

http://www.apeldoorn.nl/smartsite.dws?id=169803

Noot voor de redactie,