Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

8 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200909196/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 5 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Overijssel
inhoudsindicatie:

(Herziening van reconstructieplan 'Salland-Twente' van de provincie Overijssel) Uitspraak over de vaststelling door provinciale staten van Overijssel van de partiële herziening van het reconstructieplan Salland-Twente. Aanleiding voor de herziening van het reconstructieplan is de ontwikkeling van de provinciale omgevingsvisie. Die visie bevat het provinciale toekomstbeeld voor de leefomgeving in Overijssel en wijkt op twee punten af van het reconstructieplan. Zo bepaalt de visie dat in een zogenoemd landbouwontwikkelingsgebied alleen een nieuwe intensieve veehouderij mag worden gestart, als op een andere plek in de provincie een intensieve veehouderij stopt. Ook zijn de voorwaarden aangepast waaronder agrarische en recreatieve ontwikkelingen in het buitengebied worden toegestaan. Met dit plan willen provinciale staten het reconstructieplan in overeenstemming brengen met de provinciale omgevingsvisie. Het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen en de Stichting VROM? zijn het niet eens met deze herziening en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur kan zich niet vinden in de strenge 'salderingsmethode' waarbij alleen nieuwe intensieve veehouderijen worden toegestaan als er tegelijkertijd andere intensieve veehouderijen stoppen. Ook is het gemeentebestuur het niet eens met de overgangsregeling voor lopende initiatieven. De stichting vindt de herziening van het reconstructieplan juist niet streng genoeg. Volgens haar mogen provinciale staten geen nieuwe intensieve veehouderijen toestaan, zolang geen onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de volksgezondheid. De Raad van State heeft de zaak op 9 augustus jl. op zitting behandeld.
2. 200909981/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 5 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'de Rooye Asch' van de gemeente Gemert-Bakel) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Gemert-Bakel van het bestemmingsplan 'de Rooye Asch'. Het plan heeft betrekking op het recreatiepark 'de Rooye Asch' aan de Haveltweg in Handel. Op het park staan ruim 500 recreatiewoningen en stacaravans. Ook zijn er speelvelden, kampeervelden en een kinderboerderij. Het plan maakt het mogelijk het park van 18 hectare tot 27 hectare uit te breiden. Op het park komen in totaal echter maar 450 recreatiewoningen. Om de woningen wordt een groenzone aangelegd. Een aantal (recreatie)woningen is 'wegbestemd' in het bestemmingsplan vanwege de aanleg van de groenzone. De eigenaren van die woningen zijn het daar niet mee eens. Zij willen graag een recreatiebestemming voor hun woning. Enkele bewoners die permanent op het park wonen, willen juist graag een woonbestemming voor hun recreatiewoning. Een van de eigenaren van een recreatiewoning vindt dat de bodemkwaliteit op het park beter onderzocht had moeten worden. Hij sluit niet uit dat er nog stortlocaties voor afval afkomstig van het park zijn, die gesaneerd moeten worden. Ook zijn enkele omwonenden van het recreatiepark tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het niet eens met de uitbreidingsplannen van het park. Zij vrezen een verslechtering van hun woon- en leefklimaat. De Raad van State heeft de zaak op 18 juli jl. op zitting behandeld.
3. 201002099/1/R4 en 201003107/1/R4
datum van uitspraak: woensdag 5 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Wijzigingsplannen 'Westelijke Grachtengordel 2000' in gemeente Amsterdam) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van twee wijzigingen van het bestemmingsplan 'Westelijke Grachtengordel 2000'. Beide wijzigingsplannen maken de bouw van een hotel, een centrum voor de creatieve industrie, een parkeergarage en een fietsenstalling mogelijk in de panden van de voormalige openbare bibliotheek aan de Prinsengracht en Keizersgracht. Hiervoor waren twee wijzigingsplannen nodig. Eén wijzigingsplan maakt het mogelijk om de bestemming van het perceel te wijzigen van 'maatschappelijke doeleinden' naar 'gemengde doeleinden'. Met de tweede wijziging kan op het perceel een hotel worden geëxploiteerd. Twee omwonenden zijn het niet eens met de plannen en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het provinciebestuur de plannen niet had mogen goedkeuren omdat niet aan de wijzigingsvoorwaarden is voldaan die in het bestemmingsplan 'Westelijke Grachtengordel 2000' zijn opgenomen. Zo had beter onderzocht moeten worden of onderwijs- en maatschappelijke instellingen belangstelling hadden voor de gebouwen. Ook zou het hotel het woon- en leefklimaat, de bereikbaarheid en de kwaliteit van de gebouwen aantasten. Verder vrezen zij parkeeroverlast en aantasting van hun privacy. De Raad van State heeft de zaak op 26 juli jl. op zitting behandeld.
4. 201002943/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 5 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Intrekking deel reactieve aanwijzing voor bestemmingsplan 'Buitengebied 2009' van de gemeente Baarle-Nassau) Uitspraak over de intrekking van de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft gegeven voor het bestemmingsplan 'Buitengebied 2008' van de gemeente Baarle-Nassau. Een zogenoemde 'reactieve aanwijzing' houdt in dat het provinciebestuur het bestemmingsplan op bepaalde onderdelen 'overrulet'. In januari 2010 heeft het provinciebestuur een deel van de reactieve aanwijzing ingetrokken. Als gevolg hiervan geldt voor dat deel alsnog het bestemmingsplan van de gemeente Baarle-Nassau. De ABC Milieugroep en de Brabantse Milieufederatie zijn het niet eens met het intrekkingsbesluit en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen heeft de intrekking tot gevolg dat er bedrijven zijn die een onbegrensd bouwblok hebben. Dat vinden de milieuorganisaties onwenselijk. De Raad van State heeft de zaak op 31 augustus jl. op zitting behandeld.
5. 201010713/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 5 oktober 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om openbaarmaking informatie gemeenteraadsverkiezingen Teylingen) Uitspraak over het verzoek van een inwoner van Utrecht aan het college van burgemeester en wethouders van Teylingen om informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 openbaar te maken. Het gaat om de kandidatenlijsten van alle partijen en de ondersteuningsverklaringen voor de lijst 'Trots op Nederland'. De man heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het gemeentebestuur heeft de ondersteuningsverklaringen gegeven, maar geweigerd om de adressen van de kandidaten op de kandidatenlijsten te verstrekken. Het gemeentebestuur verklaarde de bezwaren van de man tegen die beslissing niet-ontvankelijk, omdat hier zou gaan om een 'feitelijke handeling' waartegen geen juridische procedure kan worden gestart. Dit had ermee te maken dat de kandidatenlijsten volgens het gemeentebestuur op het moment van het verzoek gewoon op de secretarie van de gemeente ter inzage lagen. De man bestrijdt dit en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in oktober 2010 een eerder beroep van hem ongegrond. De Raad van State heeft de zaak op 9 juni jl. op zitting behandeld.
6. 201012466/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 5 oktober 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om openbaarmaking informatie gemeenteraadsverkiezingen Enschede) Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Enschede om adresgegevens bekend te maken. Het gaat om adresgegevens van kandidaten die op kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 hebben gestaan. Een inwoner van Utrecht had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van de gegevens verzocht. Het gemeentebestuur heeft het verzoek van de man afgewezen, omdat het belang van het verstrekken van de gegevens niet opweegt tegen het belang van de privacy van de kandidaten. De rechtbank in Almelo verklaarde in november 2010 een eerder beroep van de man gegrond en bepaalde dat de burgemeester de gegevens alsnog openbaar moest maken. De burgemeester is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 9 juni jl. op zitting behandeld.
7. 201104011/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 5 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Melkweg e.o. 2009' van de gemeente De Bilt) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van De Bilt van het bestemmingsplan 'Melkweg e.o. 2009'. Het plan heeft betrekking op de Melkweglocatie die de gemeente wil herontwikkelen. De Melkweg ligt in de wijk Brandenburg in het zuiden van Bilthoven. Op deze locatie wil de gemeente onder meer 230 woningen bouwen en een Cultureel en Educatief Centrum. Een man die aan de Olberslaan woont, is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij verzet zich in het bijzonder tegen de woningbouw aan de Olberslaan. Het plan maakt daar een appartementengebouw van vier etages mogelijk. Onder het gebouw wordt een parkeergarage gebouwd. Hij vindt het gebouw te hoog en te fors. Volgens hem leidt het gebouw tot een vermindering van zonlicht in zijn woning en aantasting van zijn uitzicht. Bovendien tast het gebouw de groene omgeving aan, aldus de man. Ook vreest hij verkeersoverlast, omdat de bestaande ontsluitingsweg vervalt en het verkeer via de Olberslaan zal worden geleid. De Raad van State heeft de zaak op 12 september jl. op zitting behandeld.
8. 201104233/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 5 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Zuiderzeehaven 2010' van de gemeente Kampen) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Kampen van het bestemmingsplan 'Zuiderzeehaven 2010'. Het plan maakt onder meer twee windturbines mogelijk bij bedrijventerrein Haatland in de buurt van het Natura 2000-gebied Uiterwaarden IJssel. Ook de beschermde natuurgebieden Ketelmeer en Vossemeer, Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht, en Zwarte Meer liggen in de omgeving van de windturbines. Natuurvereniging IJsseldelta vindt dat de windturbines er niet mogen komen vanwege de natuurgebieden. Zij vreest nadelige gevolgen voor diverse vogelsoorten, waaronder de slechtvalk en de zeearend, en vleermuizen. Volgens haar worden de vogels en vleermuizen in het gebied door de windturbines verstoord en zal het lastiger zijn foerageergebieden voor hen aan te wijzen. De gemeenteraad had een zogenoemd milieueffectrapport moet opstellen waarin een beoordeling wordt gemaakt van de gevolgen voor het milieu, aldus de vereniging. Het onderzoek naar vogelbewegingen waarvan de gemeenteraad is uitgegaan, is volgens de vereniging verouderd en niet representatief. Ook had volgens haar het bestemmingsplan niet mogen worden vastgesteld, omdat er nog geen zogenoemde 'natuurvergunning' was aangevraagd voor de windturbines. Ten slotte vindt de vereniging dat de windturbines de openheid van het landschap aantasten, omdat ze op grote afstand te zien zouden zijn. Daarom is zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 1 september jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat