Persbericht

Zoektocht naar fysiek beperkte autocoureur bijna voltooid

Spannende finale voor Racing Team Welzorg-coureur

Almere, 3 oktober 2011 - Op vrijdag 30 september heeft op Circuit Park Zandvoort de finale plaatsgevonden van de zoektocht naar de Racing Team Welzorg-autocoureur, die gaat deelnemen aan de Suzuki Swift Cup in 2012. Onder begeleiding van topcoureur en rijderscoach Phil Bastiaans konden de vijf finalisten in een speciaal voor hen geprepareerde auto laten zien uit welk racehout zij gesneden zijn. Gedreven haalden de finalisten alles uit de kast om coach Bastiaans te overtuigen de ideale coureur te zijn. Toch moeten de kandidaten nog even geduld uitoefenen, want de bekendmaking van de Racing Team Welzorg-coureur is pas op op zondag 16 oktober 2011, tijdens de Formido Finaleraces op Circuit Park Zandvoort.

Tijdens verschillende selectieronden heeft een jury de 150 deelnemers aan de zoektocht naar de Racing Team Welzorg-coureur op basis van motivatie, presentatie, doorzettingsvermogen en fysieke conditie weten terug te brengen tot vijf finalisten. Sharon van Dam, Mike Smit, Gerard de Nooij, Hasan Aktan en Mustafa Jebari hebben alle selectieronden met glans doorstaan en moesten in de finale laten zien wie over de beste rijders skills beschikt.

Aangepaste bolide
Alle kandidaten zijn in het dagelijkse leven al gewend aan het besturen van een speciaal voor hen aangepaste auto. Auto op Maat, onderdeel van Welzorg, zorgde tijdens de finale voor een universele auto met aanpassingen, waarin de kandidaten met hun fysieke beperking goed in staat waren om te sturen, remmen én gas te geven met hun handen.

Overtuigen
Na een uitgebreide briefing door Monique Kalkman namens de Stichting Racing Team Welzorg over de finaleprocedure werd door loting de startvolgorde voor de finale bepaald. Phil Bastiaans begon elke sessie zelf achter het stuur om de kandidaat twee ronden over het volledige circuit te rijden en tips te geven. Vervolgens werd van positie gewisseld en was het aan de finalist om Bastiaans gedurende enkele snelle ronden te overtuigen de beoogde coureur te zijn.

Mustafa Jebari
De 37-jarige Mustafa Jebari uit Amsterdam mocht als eerste de baan op. "Ik was erg blij met de uitleg van Phil, want ik kende het circuit nog helemaal niet. Het ging gelukkig erg goed, ik reed elke ronde beter en sneller, dus ik heb een goed gevoel over mijn kansen om gekozen te worden."

Sharon van Dam
Met haar 21 jaar is Sharon van Dam uit Hekendorp de jongste finalist en de enige dame. Zij had al snel de smaak te pakken. "De besturing was even wennen, want in mijn auto is dat heel anders geregeld. Gelukkig kreeg ik het al snel onder de knie en ging het harder en harder. Jammer dat het voorbij was, ik had nog wel een keer gewild."

Mike Smit
De 40-jarige Mike Smit uit Heerhugowaard kende de Zandvoorste baan al goed. "Ik heb voor mijn ongeluk in 1996 op de motor op Zandvoort geracet, dus ik ken de meeste bochten redelijk goed. Ontzettend leuk om nu weer hier te kunnen racen, ik kijk er erg naar uit om weer aan wedstrijden te kunnen deelnemen en hoop dan ook gekozen te worden."

Gerard de Nooij
Gerard de Nooij uit Eindhoven is 28 jaar en vond de besturing in het begin even moeilijk. "Gelukkig kreeg ik het na de adviezen van Phil snel te pakken en ging het elke ronde met sprongen vooruit. Na deze ervaring ben ik er nog zekerder van dat ik dit echt ontzettend graag wil, dus ik hoop dat ik Phil heb kunnen overtuigen."

Hasan Aktan
De 37-jarige Hasan Aktan uit Berghem mocht als laatste de baan op. "Dit was moeilijk zeg, het was mijn allereerste keer op het circuit en ook was ik deze besturing niet gewend. Gelukkig gaf Phil mij prima info en boekte ik goede progressie, dus ik denk dat ik een goede kans heb om gekozen te worden."

Goede mening vormen
"Dit was fantastisch om mee te maken, die beleving en gedrevenheid van de finalisten. Gelukkig kon ik me over elke kandidaat al binnen enkele ronden een goede mening vormen. Of iemand een chauffeur is of een coureur merk je namelijk al snel", constateerde de Dutch GT4-coureur tevreden. "We gaan nu als jury samen overleggen om de resultaten van alle selectieronden te wegen en tot een keuze voor de Racing Team Welzorg-coureur 2012 te komen."

Winnaar
Niet alleen de coureur wordt gekozen, ook zal er een runner-up worden aangewezen, die als reservecoureur aan het team wordt toegevoegd. Beide namen zullen op 16 oktober, tijdens de Formido Finaleraces op Zandvoort, bekend worden gemaakt.

Voorbeeldfunctie

Van de uiteindelijke Welzorg-coureur worden straks niet alleen snelle racekilometers verwacht. Hij of zij moet tevens in staat zijn om een voorbeeldfunctie te vervullen. Naast het verwachte raceplezier, geeft deelname aan een competitie met mensen zonder een lichamelijke beperking het gevoel dat men midden in de maatschappij staat.

Brede ondersteuning
De zoektocht naar de coureur voor Racing Team Welzorg wordt mede mogelijk gemaakt door Welzorg, Fonds gehandicaptensport, Wings and Wheels, Blixembosch en Quickie/Sunrise Medical. Ook Circuit Park Zandvoort ondersteunt het sympathieke project.