Zakenreis journalist Micha Ouwendijk wint PDL-persprijs

Persbericht van Platform Duurzame Luchtvaart

Micha Ouwendijk is de winnaar van de PDL-persprijs. Deze journalistieke prijs wordt jaarlijks uitgeloofd door het Platform Duurzame Luchtvaart (PDL). Staatssecretaris Joop Atsma (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) overhandigde de prijs tijdens het Schipholdiner. De jury prijst de journalist omdat hij ingewikkelde materie sexy en helder weet te brengen.

In haar rapport schrijft de jury: "De artikelen van Micha Ouwendijk sluiten één op één aan bij de ontwikkelingen rond duurzaamheid in de luchtvaart. Ingewikkelde materie maakt hij in zijn verhalen helder, zonder te vervallen tot Jip en Janneke-taal; het is en blijft serieuze journalistiek.
Hij past daar waar nodig hoor en wederhoor toe en dat is een gouden regel in onafhankelijke en onpartijdige journalistiek. Het artikel over biobrandstof (Heilige graal onder de biobrandstoffen, Zakenreis) behandelt een thema dat misschien wat wollig lijkt, maar hij brengt het zo sexy dat het van begin tot einde blijft boeien. Micha Ouwendijk schrijft voor Zakenreis, een onafhankelijk magazine. Daar passen zijn journalistiek onafhankelijke artikelen uitstekend bij. En in de juiste omgeving maakt hij thema's bespreekbaar en inzichtelijk die voor de luchtvaartindustrie van belang zijn. Voor producenten en voor consumenten."

Het doel van de PDL-persprijs (een zilveren vouwvliegtuig met ingegraveerd artikel) is het stimuleren, herkennen én erkennen van journalistieke excellentie in publicaties of producties met luchtvaart, of meer specifiek duurzame luchtvaart, als onderwerp. De media spelen een belangrijke rol in de beeldvorming over de luchtvaartsector. Zij hebben daarmee direct invloed op het politiek-maatschappelijk draagvlak voor deze sector en op het uiteindelijke luchtvaartbeleid. Voor een weloverwogen standpunt over luchtvaart is objectieve, complete en vooral begrijpelijke informatie onmisbaar. Niet alleen voor de luchtvaartdiscussie op politiek niveau, maar zeker ook voor de beeldvorming op publiek niveau. De kwaliteit van de journalistieke berichtgeving over de luchtvaart is dan ook essentieel.

In 2010 won Maud Effting de PDL-persprijs met een serie artikelen naar aanleiding van het ongeval met een toestel van Turkish Airlines. In 2009 ging de prijs naar twee FD-journalisten. Kamer van Koophandel-voorzitter Oswald Schwirtz overhandigde tijdens het Schipholdiner de prijs aan Wessel Gossink en Gert van der Have. In 2008 beleefde de PDL-persprijs haar eerste lustrum, dat jaar werd de prijs uitgereikt door minister Eurlings aan Ramses Reijerman (AD). In voorgaande jaren werd de persprijs gewonnen door Richard Mooyman (2007, Haarlems Dagblad), Arjen Schreuder (2006, NRC Handelsblad), Alexander Bakker (2005, AD/Rotterdams Dagblad) en Arnold Burlage (2004, Telegraaf).

De voorzitter van de jury is Joop Daalmeijer, oud- directeur van de NTR. Overige juryleden zijn Hankie van Baasbank (algemeen directeur Kamer van Koophandel Amsterdam), Jan Cocheret (gezagvoerder B777 bij Emirates en vice-voorzitter van het PDL) en Peter Legro (oud-president CEO Transavia Airlines).
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.duurzameluchtvaart.nl
Bijlage:
* 101101 heilige graal onder de biobrandstoffen, micha ouwendijk, zakenreispdf




Razende Robot Reporter