Wageningen Universiteit en Researchcentrum 5 okt 2011 13:30

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen University

Promotor: prof.dr. W.H.van der Putten (Functionele biodiversiteit mbav de rol van nematoden in multitrofe interacties)
Co-Promotor: dr. W. de Boer

Plantensoorten worden bewust of onbewust geïntroduceerd in nieuwe ecosystemen. Het wordt vaak aangenomen dat deze nieuwelingen in plantengemeenschappen bodemprocessen versnellen en daarmee een positieve terugkoppeling creëren voor alleen zichzelf. Veel van de recent gevestigde uitheemse plantensoorten in Nederland komen uit warmere klimaten. Daarom zouden ze een voordeel kunnen ondervinden van klimaatstressen.

Een literatuurstudie liet zien dat de uitheemse plantensoorten geen eenduidig effect hebben op de bodem stikstof cyclus. Een kasexperiment liet zien dat uitheemse plantensoorten in Nederland niet per se meer nutriënten opnemen dan verwante inheemse plantensoorten. Strooisel van deze uitheemse plantensoorten versnelde echter wel bodemprocessen. Als dit strooisel een positieve terugkoppeling had op de uitheemse soort, dan had dit ook een positief effect op de verwante inheemse soort. Daarom zullen uitheemse plantensoorten in Nederland niet in staat zijn een hogere biomassatoename te bewerkstelligen via interacties met bodem processen dan voor inheemse plantensoorten het geval is.

Een kasexperiment liet zien dat het afhing van het type waterstress en de timing van de stress of uitheemse soorten meer dominant konden worden. Klimaatverandering-geïnduceerde veranderingen in bodembiota en microbiële functies kunnen voor langere tijd in de bodem achterblijven. Deze veranderingen kunnen zelfs na enige tijd nog bepalen of uitheemse soorten in plantengemeenschappen dominant worden of niet.

---