Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

30 september 2011

Prinses Máxima opent Europees hoofdkantoor van Indiaas onderzoeksinstituut TERI in Utrecht

Prinses Máxima zal woensdagochtend 5 oktober het Europees hoofdkantoor van het gerenommeerde Indiase onderzoeksinstituut TERI (The Energy and Resources Institute) openen in Utrecht. Naast het uitwisselen van wetenschappelijke kennis op het gebied van duurzame ontwikkeling en energie, gaat het Europese hoofdkantoor samenwerkingen en activiteiten tussen Europese en Aziatische bedrijven en instellingen bevorderen. Met de komst van het Europese hoofdkantoor naar het Utrecht Science Park wordt het duurzaamheidprofiel van de Universiteit Utrecht, het Utrecht Science Park en de Regio Utrecht nog sterker vormgegeven.

Symposium over duurzaamheid

De officiële opening wordt voorafgegaan door het symposium 'Inclusive Finance, Business and Knowledge Development: towards a Sustainable Future'. Op het symposium staat de vraag centraal hoe de samenwerking tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven versterkt kan worden om maatschappelijke en economische meerwaarde te realiseren zonder een versnelde uitputting van essentiële hulpbronnen tot gevolg te hebben. Dit thema staat ook centraal in de samenwerking tussen TERI, de Universiteit Utrecht en andere kennisinstellingen en bedrijven in Nederland. Naast Prinses Maxima, houden o.a. Rajendra Pachauri (Nobelprijswinnaar en directeur TERI), Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht), Peter Blom (Triodos Bank) en Paul Schnabel (SCP) een toespraak.

TERI

The Energy en Resource Institute (TERI) in India is een internationale non-profit organisatie op het gebied van duurzame ontwikkeling, milieu en energie. TERI heeft ongeveer 900 medewerkers, het hoofdkantoor is gevestigd in New Delhi. Atul Kumar (1977), als onderzoeker verbonden aan TERI, bekleedt op dit moment de Prince Claus Chair aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt de mogelijkheden om de wereldwijde CO2-uitstoot terug te brengen met behulp van hernieuwbare energietechnologieën.

Het Europees hoofdkantoor van TERI in Utrecht is tot stand gekomen met steun van de Universiteit Utrecht, Provincie Utrecht en de Gemeente Utrecht.

Accreditatie

Journalisten die bij de opening aanwezig willen zijn kunnen zich tot uiterlijk tot maandag 3 oktober, 12.00 uur aanmelden via een e-mail naar perscommunicatie@uu.nl, onder vermelding van naam, medium, en functie.

Meer informatie

Website programma symposium en opening

Website TERI

Over de Prince Claus Chair




Universiteit Utrecht