Gemeente Hoogeveen

Programmabegroting Hoogeveen in evenwicht

04 oktober 2011 - Het college biedt een structureel sluitende programmabegroting 2012-2015 aan de gemeenteraad aan. Er blijven echter nog steeds veel onzekerheden en risico's. Zo is de economische situatie ongewis en komen er taken vanuit het Rijk naar de gemeente toe waarvan de financiële gevolgen nog moeilijk in te schatten zijn. Waakzaamheid en anticiperen op nieuwe ontwikkelingen is noodzakelijk en dat vergt ook de komende tijd nog de nodige inspanningen.

Solide financieel beleid

Wethouder Anno Wietze Hiemstra: "Het college wil een solide financieel beleid voeren, waarbij er een balans is tussen scherp begroten en het inbouwen van buffers om een stootje op te kunnen vangen. Het is een uitdaging om uiteindelijk met minder budget toch de doelen te realiseren. Daarbij zijn integraal werken, nieuwe partnerschappen en evenwicht in verantwoordelijkheidheden belangrijke sleutelbegrippen."

Oplossen tekort

De begrote bedragen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, schuldhulpverlening, legesinkomsten en het zwembad zijn opgehoogd. Dit was nodig omdat verdere bijsturing niet meer mogelijk is en om een eind te maken aan de structurele overschrijdingen op deze onderwerpen die zich ook in 2011 opnieuw voordoen. Andere ophogingen hebben we gedaan om de hogere uitgaven voor de kinderopvang, stijging van de loonkosten door de nieuwe CAO en hogere energielasten te kunnen opvangen. Het tekort werd hierdoor hoger dan verwacht. Hierin is voorzien door verlaging van onder andere de post onvoorzien, welstandstoezicht, stoppen van een project ouder en gezin en een besparing op de griffie. Daarnaast vallen de uitkeringen van het gemeentefonds en de Wet werk en bijstand mee.

De programmabegroting laat nu voor 2012 een verwacht tekort zien van 1,9 miljoen, voor 2013 een plus van 7 ton, voor 2014 een plus van 1,4 miljoen en voor 2015 een plus van 2 ton. Daarmee is de begroting in evenwicht. Daarnaast hebben we een reserve van zo'n 6 miljoen achter de hand om eventuele nieuwe tegenvallers op te kunnen vangen.

Investeringen

Hiemstra: "Gelet op de financiele positie hebben we ons ingespannen om het totale investeringsbudget te laten dalen, maar wel met de ambitie om te blijven zorgen voor een aantrekkelijke, dynamische en vernieuwende gemeente met goede voorzieningen en een belangrijke regionale functie. Dit is gelukt. De verlaging van het aantal investeringen op de begraafplaatsen is verwerkt en we kiezen voor het rustiger realiseren van de geplande voorzieningen in het Bentinckspark. Daarnaast heeft het college besloten een korting van 10% op het totale investeringsbudget toe te passen in plaats van het schrappen van voorgenomen investeringen. We willen dit realiseren door geplande investeringen te versoberen, het programma van eisen te wijzigen of door het realiseren van een aanbestedingsvoordeel. Het totale investeringsbudget is daarmee met zo'n 8,5 miljoen verlaagd."

Voorbereiden op de toekomst

Ook al is de programmabegroting structureel sluitend, we voorzien nog steeds veel risico's en onzekerheden. Om hierop te kunnen anticiperen gaan we naast de lopende zaken de komende maanden aan de slag met vier onderwerpen met een bredere maatschappelijke impact, waarover we begin volgend jaar met de gemeenteraad willen spreken. Het gaat om: welzijn nieuwe stijl, optimaliseren dienstverlening aan ondernemers, subsidies en kostendekkendheid en de smederijen. Het doel is door integraler werken besparingen te realiseren en om de inzet van gemeentelijke middelen af te zetten tegen de eigen verantwoordelijkheid.