Gemeente Duiven


Herinrichting stationsomgeving, update


----------
Inleiding
Recent hebben wij u geïnformeerd over de werkzaamheden met betrekking tot de herinrichting van de stationsomgeving in Duiven. Binnenkort is de 1e fase van de werkzaamheden afgerond en gaan wij starten met de uitvoering van de volgende fase. Dit heeft opnieuw gevolgen voor weggedeelten die worden afgesloten en omleidingsroutes die worden ingesteld. De veranderingen worden op 6 oktober 2011 van kracht. Wij willen u hierover informeren.

Stand van zaken Fase 1
Aannemersbedrijf Dusseldorp is op dit moment bezig met de aanpak van de 1e fase. Deze fase bestaat uit de volgende onderdelen:
* Aanleg van een regenwaterriool in de Visserlaan en Roerdompstraat voor de afvoer van regenwater dat valt op de verharding.
* Aanleg van een zandfilter aan de Visserlaan die het verzamelde regenwater uit de Visserlaan en Roerdompstraat reinigt.
* Het gedeelte Visserlaan tussen de Vergertlaan en het perceel Visserlaan 11 wordt voorzien van een nieuwe asfaltverharding en uniform ingericht.
* Het gedeelte Visserlaan tussen het perceel Visserlaan 11 en het P&R terrein (parkeerplaats bij het station) wordt in straatwerk uitgevoerd en versmald. Dit geldt ook voor de Roerdompstraat.
* De wegvakken die bij punt 4 genoemd worden zullen worden ingericht en aangewezen als 30 km gebied. De werkzaamheden genoemd onder punt 1, 2 en 3 zijn gerealiseerd. Aan de punten 4 en 5 wordt de laatste hand gelegd.

Verdere fasering
De totale herinrichting is opgedeeld in een aantal fasen waarbij wij ook een planning hebben aangegeven. Fase 1 staat hiervoor beschreven en hieronder gaan wij in op de vervolgfasen. De haalbaarheid van deze planning is uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden gedurende de uitvoering:

Fase 2
Deze fase start volgende week (op 6 oktober 2011) aansluitend aan de vorige fase. In deze tweede fase zal het westelijke gedeelte van de Visserlaan ter hoogte van het stationsgebied worden aangepakt (noordzijde spoor). Ook de Gorsstraat wordt aangepakt en zal dan afgesloten worden. Fase 2 bestaat uit de volgende onderdelen:

* Aanleg van een regenwaterriool in het vervolg van de Visserlaan.
* Het gedeelte Visserlaan tussen het P&R terrein en de Gorsstraat wordt in straatwerk uitgevoerd en versmald.
* De aansluiting van de Gorsstraat op de Visserlaan wordt aangepakt. De rijbaan wordt verlegd in westelijke richting.
* Ter hoogte van het station wordt een plein aangelegd en er vinden aanpassingen plaats aan het noordelijke perron. Ook hier wordt straatwerk aangebracht. In deze fase wordt alleen de noordzijde van het spoor aangepakt.
* Fietspaden en trottoirs rondom het stationsplein worden verbeterd en aangepast.
* De wegvakken die bij de punten 2, 3 en 4 worden genoemd zullen worden ingericht en aangewezen als 30 km gebied. Belangrijk punt bij de nieuwe infrastructuur binnen deze fase is dat het plein wordt ingericht volgens de shared-space gedachte. Dit houdt in dat zoveel mogelijk wordt geprobeerd het verkeer zonder geleiding en verkeerstekens te verwerken. Dit heeft vooral gevolgen voor de auto. Automobilisten zijn te gast in het gebied. Zij dienen dan ook nadrukkelijk rekening te houden met de overige weggebruikers zoals voetgangers en fietsers.

Ook in deze tweede fase wordt het werkvak afgesloten. De afsluitingen en bijbehorende omleidingen gaan gelden vanaf 6 oktober 2011. Er worden omleidingen aangegeven richting de parkeerplaats op het P&R terrein. Daarnaast wordt door borden een verwijzingsroute aangegeven naar het woongebied achter de Gorsstraat (Vogelbuurt). Om deze buurt bereikbaar te houden wordt een tijdelijke weg aangelegd. Deze tijdelijke weg wordt aangelegd tussen de Visserlaan en de Nachtegaalstraat. Planning: de verwachting is dat deze fase in februari 2012 wordt afgerond. De omleiding wordt dan opgeheven.

Fase 3
In de laatste fase zal het stationsgebied aan de zuidzijde van het spoor worden aangepakt. De impact voor autoverkeer is dan niet groot. Wel zal een omleiding worden aangegeven voor fietsverkeer dat over de Parallelweg rijdt. Planning: eind april 2012 worden deze werkzaamheden afgerond.

Informatie.
Als u vragen heeft over dit project kunt u contact opnemen met Gerrit Liefers, tel. (0316) 279 341) of Rene Klein Haneveld, tel. (0316) 279 365. Beiden zijn medewerkers van de afdeling Openbare Werken van de gemeente.