Gemeente Eindhoven

Joke de Haas ontvangt ereteken van Eindhoven

Tijdens de raadsvergadering van 4 oktober 2011 heeft de gemeenteraad het ereteken uitgereikt aan een persoon met een bijzondere inzet voor de Eindhovense samenleving. Uit handen van burgemeester Rob van Gijzel ontving mevrouw De Haas (1936) het ereteken van de stad Eindhoven.

Over Joke de Haas

De Stichting Netwerk Zelfhulp Zuidoost Brabant ging in 1990 van start. Al vanaf de opstartfase verscheen Joke de Haas op het toneel. Mevrouw De Haas wordt daarom ook wel `de moeder van de zelfhulp' genoemd.

Als vrijwilliger nam mevrouw De Haas de dagelijkse leiding van het netwerk op zich. En dat deed ze met een tomeloze inzet voor de zelfhulpgroepen in Eindhoven en omgeving. Ze vervulde binnen de stichting de functie van secretaris van het bestuur. In 2010 zette ze een stap terug en is ze nu nog als adviseur aan de stichting verbonden.

Onderscheidingen

Voor het werk bij Stichting Netwerk Zelfhulp Zuidoost Brabant ontving mevrouw De Haas in 1997 de Koninklijke Onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Eerder mocht zij ook al de Vrijwilligerspenning van de gemeente Eindhoven in ontvangst nemen. Aan dat lijstje kan ze na vandaag ook het ereteken van Eindhoven toevoegen.

Uitzonderlijke verdiensten

Het ereteken van de stad Eindhoven is de hoogste onderscheiding die Eindhoven kent. De onderscheiding wordt door de gemeenteraad toegekend als dank voor uitzonderlijke verdiensten voor de Eindhovense gemeenschap. Vorig jaar ontving Ad Engbers het ereteken. In 2009 was dat Theo van de Laar.