Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA wil 'burn-out' op agenda in commissie Sociale Zaken

klok 04 oktober 2011

Burn-out is een reëel probleem in onze maatschappij. Een op de vijf werknemers heeft ermee af te rekenen. Naar de oorzaken is in ons land nog te weinig onderzoek gedaan, maar hoe het werk georganiseerd wordt ligt ongetwijfeld mee aan de basis van het probleem. Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) wil het probleem alvast op de agenda in de commissie Sociale Zaken plaatsen. "Ik ben ervan overtuigd dat we door maatregelen als de tijdspaarrekening, een soepeler loopbaanmodel en betere combinatie van gezin en arbeid in te voeren, een groot deel van het probleem kunnen verhelpen", stelt Demir.

"Ons huidige arbeidsmodel is niet mee geëvolueerd met de manier van leven in de maatschappij van vandaag", zegt Demir. "Ons leven is veel complexer geworden. In tegenstelling tot vroeger wordt ons leven niet beperkt tot enkel werk, al dan niet in combinatie met huishouden/gezin. De mensen vandaag zijn met veel meer dingen tegelijk bezig. We moeten af van het citroenmodel waarbij werknemers na verloop van tijd opgebrand of uitgeblust geraken. Waar men vroeger werkte om te leven, lijken we nu veeleer te leven om te werken. Werk is meer dan inkomen alleen. Men moet zich ook goed in zijn vel voelen op de werkvloer. Ik wil het probleem alvast bespreekbaar maken in het parlement."

Nood aan werkbare jobs

Zuhal Demir heeft alvast een reeks voorstellen klaar om het probleem aan te pakken:
* Intermezzo's tijdens de loopbaan helpen een vroegtijdige burn-out of uittrede te voorkomen. Ze komen bovendien de investering in competenties ten goede. Demir: "N-VA wil de tijdspaarrekening invoeren: dit maakt het voor werknemers mogelijk om tijdelijk minder te werken of hun loopbaan te onderbreken om bij te tanken, competenties te versterken of de zorg voor het gezin op te nemen."
* Meer aandacht voor stresspreventie in het personeelsbeleid: de CAO inzake stresspreventie mag geen dode letter zijn.
* Door actief over de loopbaan na te denken, kunnen mensen in meer geschikte jobs belanden, een betere combinatie arbeid/gezin bekomen, op zoek gaan naar manieren om de werkdruk het hoofd te bieden, meer tevreden zijn met hun job en hun loopbaan, enz.
* In CAO's moet een apart luik opgenomen worden met alle maatregelen om de combinatie arbeid en gezin beter op elkaar af te stemmen. Vandaag wordt dit thema stiefmoederlijk behandeld, aldus Demir.

Auteur(s): Zuhal Demir, Kamerlid Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie.vanpeel@n-va.be