Gemeente Vlaardingen


-

`Horrorvariant' Blankenburgtunnel moet van tafel

05-10-2011 |

In de Tweede Kamer sprak burgemeester Tjerk Bruinsma afgelopen week zijn ongenoegen uit over het besluitvormingsproces voor een nieuwe Westelijke oeververbinding (NWO). Bruinsma vertegenwoordigde daarbij de bestuurders van Vlaardingen, Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Westland en deelgemeente Hoek van Holland. Deze bestuurders vinden het onacceptabel dat de variant voor een snelweg dwars door de groene Aalkeetpolders tussen Vlaardingen en Maassluis nog steeds in studie is bij Rijkswaterstaat. Zij voelen zich niet serieus genomen nu de minister vasthoudt aan deze `horrorvariant'.

groen gebied dat bedreigd wordt door de blankenburgtunnel

In juni 2011 hebben bestuurders van gemeenten op zowel de noord- als zuidoever van de Nieuwe Waterweg aangegeven dat er geen draagvlak bestaat voor een korte Blankenburgtunnel dwars door het honderden jaren oude open veenweidenlandschap in het laatste stukje ongerept buitengebied in de Rijnmondregio. In 2005 sprak Provinciale Staten zich ook al uit tegen deze variant, net als Stadsregio Rotterdam begin 2010. Toch besloot minister Schultz van Haegen afgelopen zomer deze `horrorvariant' in studie te houden.

Voor Oranjetunnel
Vlaardingen, Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam en Hoek van Holland zijn voorstanders van de Oranjetunnel. Zij zijn van mening dat een goed ontsloten Oranjetunnel in combinatie met de - nu nog ongebruikte - spitsstrook in de Beneluxtunnel en een verbrede Veilingroute de aantasting van het waardevolle Midden-Delfland voorkomt. Dit alternatief leidt tot een betere en evenwichtiger spreiding van het verkeer op de Rotterdamse Ruit. De regiogemeenten zien een Blankenburgtunnel slechts als bypass voor de Beneluxtunnel, een lapmiddel dat de knelpunten en tunneldrukte alleen maar verplaatst.

Informatiebijeenkomsten
In oktober organiseert het project NWO van Rijkswaterstaat informatieavonden over de nieuwe Westelijke oeververbinding: Oranjetunnel of Blankenburgtunnel. Op dinsdag 11 oktober geeft het project NWO tekst en uitleg in Vlaardingen. Tussen 18:30 uur en 21:30 uur kunnen omwonenden en geĂŻnteresseerden terecht in de Kerk van de Nazarener voor informatie over de voorlopige onderzoeksresultaten.

Meer informatie?
Informatie over het project NWO en alle beschikbare documenten vindt u op www.projectnwo.nl. Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000