Hoge Raad der Nederlanden

Cassatieberoep verworpen in zaak moord die suïcide moest lijken

Den Haag , 4-10-2011

Achtergrond
In de avond van 6 juli 2007 gaan de dan 31-jarige verdachte met haar jongere zuster naar de woning van een 23-jarige vrouw in Ridderkerk. Deze vrouw zou een relatie hebben met de destijds gedetineerde echtgenoot van de verdachte. De verdachte dwingt de vrouw een afscheidsbrief te schrijven en sommeert haar pillen te slikken en bleekwater te drinken. Toen effect daarvan uitbleef, haalde de verdachte in de keuken een touw en ging zij met de vrouw naar het washok. Het hof heeft vastgesteld dat de verdachte het slachtoffer daar heeft gewurgd.

Procedure bij hof en Hoge Raad
Het hof in Den Haag veroordeelt de verdachte op 30 juli 2010 tot 15 jaar gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding aan een benadeelde partij (uitspraak niet gepubliceerd).

Namens de verdachte heeft mr. E. Maessen, advocaat in Maastricht, beroep ingesteld bij de Hoge Raad.

Advocaat-generaal Hofstee adviseerde op 28 juni 2011 het cassatieberoep te verwerpen.

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad heeft het cassatieberoep op dinsdag 4 oktober verworpen. Geklaagd werd onder meer over de aanwijzing door het hof van een lid van de kamer die over de zaak oordeelt tot raadsheer-commissaris voor het horen van een getuige. De Hoge Raad acht het oordeel van het hof dat de verdediging kennelijk met die aanwijzing heeft ingestemd niet in strijd met de wet en niet onbegrijpelijk. Tijdens de zitting had de verdediging geen bezwaar gemaakt tegen die aanwijzing. Voor het overige verwerpt de Hoge Raad het cassatieberoep met een zogenoemde verkorte motivering als bedoeld in art. 81RO. Dat is een standaardmotivering die inhoudt dat de klachten niet tot cassatie kunnen leiden en dat geen nadere motivering nodig is omdat geen rechtsvragen aan de orde zijn gesteld die van belang zijn voor de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.

Gevolgen van deze uitspraak
De eerdere uitspraak van het hof is nu definitief.

Dit is een samenvatting van de uitspraken van de Hoge Raad van 4 oktober 2011. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraken zijn laatstgenoemde beslissend.

Den Haag, 4 oktober 2011
Mireille Beentjes, woordvoerder/communicatieadviseur Tel. 070-3611237

Uitspraken: BR2348

Zie het origineel


DCSIMG