Rechtbank Leeuwarden


Vrijspraak verdachten Club Q

Leeuwarden , 4-10-2011

De rechtbank Leeuwarden heeft vandaag de zes verdachten in de zogenaamde zaak Club Q vrijgesproken.

In de nacht van 17 op 18 april 2010 is een zestienjarige jongen in Club Q tegen zijn hoofd geslagen. Op 18 april 2010 is hij in het ziekenhuis overleden.

De zes verdachten hebben zich volgens het openbaar ministerie schuldig gemaakt aan het deelnemen aan een aanval of vechtpartij dan wel openlijke geweldpleging in vereniging in Club Q, met de dood van het slachtoffer tot gevolg. De rechtbank heeft de zaken op vier zittingsdagen behandeld. Zij is na uitvoerig onderzoek tot de conclusie gekomen dat het bewijs voor de beschuldiging niet geleverd kan worden.

Een aantal van de getuigenverklaringen is onbruikbaar als bewijs. Ze houden namelijk niet in wat de getuigen zelf hebben gezien maar bevatten slechts vermoedens. Andere getuigen hebben niet gezien wie het slachtoffer heeft geslagen. Een aantal heeft gezegd wel gezien te hebben wie het slachtoffer heeft geslagen. Die verklaringen zijn echter niet eenduidig en onvoldoende betrouwbaar. Eén getuige zegt dat hij zag dat één van de verdachten het slachtoffer een klap tegen het hoofd gaf. Maar volgens de wet kan een strafbaar feit niet worden bewezen op basis van één getuigenverklaring.

De rechtbank kan de vraag wie het slachtoffer heeft geslagen dan ook niet beantwoorden.

Een van de verdachten stond ook terecht wegens mishandeling van een andere discotheekbezoeker. De rechtbank acht dit feit bewezen. Zij heeft deze verdachte veroordeeld tot een werkstraf van 10 uren.

Uitspraken: BT6447, BT6476, BT6484, BT6493, BT6496, BT6508

Zie het origineel