NEN


05-10-2011

Europese afspraak in ontwikkeling voor managen van risico's bij opkomende nieuwe technologieën

Vanuit CEN, de Europese normalisatie-instelling, komt het voorstel om een CEN Workshop Agreement (CWA) op te stellen voor het managen van risico's, die voortvloeien uit opkomende nieuwe technologieën, zoals nano, duurzame energiebronnen, etc. De kick-off meeting vindt plaats op 4 november 2011 in Brussel.

De doelstelling van de EU is om het meest toonaangevende kennisgebied van de wereld te worden. De EU wil daarom garanderen dat de producten en technologieën die ontwikkeld worden in de EU, een breed draagvlak krijgen van industrie en maatschappij. Er is momenteel geen gemeenschappelijke benadering voor het managen van opkomende risico's. De EU en de Europese Commissie willen met behulp van een CWA een uniforme benadering en werkwijze vaststellen om opkomende risico's te identificeren.

Voordelen

In de CWA worden uitgangspunten, richtlijnen en instrumenten voor het managen van opkomende risico's vastgelegd ten behoeve van betrokken stakeholders. De voordelen hiervan zijn:
o het tijdig signaleren van potentiële risico's en op juiste wijze managen hiervan;
o versterken van de concurrentiekracht van de EU door het versnellen van de time-to-market van Europese technologie.

Doelgroep CWA

Deze CWA is bedoeld voor onder meer de volgende belanghebbende partijen: kennis¬instituten (universiteiten, laboratoria, etc.), producenten (product-ontwikkeling, productdifferentiatie), adviesorganisaties (risicobeheersing, engineering, materiaaltechnologie), controlerende instanties (overheden, inspectie-instellingen, accounting), distributeurs (o.a. petrochemische industrie). Een CWA is een Europese afspraak tussen internationale organisaties, ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van CEN. Een CWA is niet wettelijk bindend en kan worden toegepast op een vrijwillige basis.

Meer informatie

Voor deelname aan de CWA of meer informatie (Business Plan is opvraagbaar) over de CEN Workshop, kunt u contact opnemen met NEN Business Development, businessdevelopment@nen.nl of via telefoon (015) 2 690 372. Ook als u niet wilt deelnemen, maar wel belangstelling heeft voor dit onderwerp, komt NEN graag met u in contact.