Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Centrum gaat voor levendige Damstraat

Meer ruimte voor ontwikkeling en aanpak leegstand

5 oktober 2011

Op een dagelijkse zaterdag lopen er bijna 35.000 mensen door de Damstraat. Passanten van allerlei pluimage: bewoners, ondernemers, Amsterdammers op weg naar hun werk, studenten naar de UvA en toeristen voor een stadswandeling of onderweg voor `een rondje Wallen'. Stadsdeel Centrum heeft samen met bewoners en ondernemers een visie ontwikkeld die de levendigheid in de buurt stimuleert, leegstand aanpakt en meer ruimte geeft aan positieve ontwikkelingen. Deze visie gaat Centrum nu met de buurt verder uitwerken.

Historische buurt

De Damstraatbuurt bestaat uit de Damstraat, Pijlsteeg, Oude Doelenstraat en de Oude- en Nieuwe Hoogstraat. De buurt kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot aan de eerste tijden van Amsterdam. Door de eeuwen heen is de buurt uitgegroeid tot één van de oudste en meest levendige winkelstraten van de hoofdstad. In de laatste decennia van de vorige eeuw is de buurt achteruit gegaan. Het winkelaanbod was weinig divers. Veelal winkels gericht op de buitenlandse toerist zoals souvenirwinkels, minisupermarkten, fastfoodsrestaurants, grillrestaurants of pizzeria's. Daarbij is er ook veel leegstand boven de winkels en horecazaken en kende de buurt veel overlast en criminaliteit. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum wil daar samen met de bewoners en ondernemers verandering in brengen.

Levendig en aantrekkelijk

Het moet weer een aantrekkelijke buurt worden. In de Damstraatbuurt zijn nu zo'n 105 ondernemingen gevestigd. Onderzoek van de Kamer van Koophandel laat zien dat de buurt veel kansen biedt. Het winkel- en horeca-aanbod kan gevarieerder en minder gericht op de `low budget'-toerist. Amsterdammers moeten de buurt niet alleen gebruiken als doorgaande fietsroute, maar door een breder aanbod van speciaalzaken ook meer gaan winkelen in de straten. De leegstaande ruimten boven de winkels en horecazaken kunnen beter worden benut. Daarnaast is het terugdringen van de overlast en drugsgerelateerde criminaliteit een belangrijk aandachtspunt. Door de intensieve samenwerking met politie, justitie en GGD en met de invoering van cameratoezicht is een positieve tendens in gezet. In de visie `Damstraat, Pijlsteeg, Oude Doelenstraat, Oude en Nieuwe Hoogstraat' zijn de uitgangspunten hiervoor neergelegd. Door middel van zogenaamde stamtafelgesprekken met bewoners en ondernemers uit de buurt worden dit verder uitgewerkt.

Actief beleid

De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in de buurt. De openbare ruimte heeft een impuls gekregen. Het aanbod van winkels is gevarieerder geworden. De kleinere winkelpanden worden geëxploiteerd door onder meer specialistische detailhandel, kledingwinkels in het hogere segment en lifestylewinkels. Een groot deel van de historische gevels is hersteld. Door gerichte aanpak van graffiti, het vaker hanteren van gezamenlijke sluitingstijden en door een betrokken ondernemersvereniging is de buurt de laatste tijd aanzienlijk verbeterd. Met een actief beleid wil stadsdeel Centrum deze lijn doortrekken.

Project 1012

Binnen het Project 1012 gaan overheid en markt samen aan de slag. De gemeente heeft een stimuleringsregeling voor ondernemers die hun bedrijf een andere functie willen geven en zal ook zelf ondernemers benaderen met vernieuwde winkelformules. Daarnaast zet de gemeente het bestemmingsplan actief in om wenselijke ontwikkelingen mogelijk te maken en ongewenste functies te beperken. Onderzocht wordt hoe onderhoud en beheer van de openbare ruimte optimaal kunnen bijdragen aan de positieve uitstraling van de buurt.


---